NL – Startpagina

Serviceprogramma

De volgende heilige liturgieën vinden plaats 17, 24 om 10.40 uur.

Voor april vindt de service plaats op de 7e om 10.40 uur. Heilig Pasen wordt gevierd op vrijdag 26 september om 19:00 uur en in de avond van zaterdag 27 tot zondag 28 uur.

We wachten op je!

Adres: Bernadettestraat 2 5688 KN Oirschot | Email: info@biserica-eindhoven.nl | Telefoon vader: +32 486265644

NL – Het leven van Heilige Parascheva

Het leven van Heilige Parascheva

Elk jaar, op 14 oktober, herdenkt de orthodoxe kerk wereldwijd de Heilige Eerbiedwaardige Parascheva. Zij wordt, in het bijzonder, vereerd in de regio Moldavie uit Roemenie, waar haar relikwieen al meer dan 350 jaar worden bewaard te Iasi. Zij is een bron van zegen, spirituele en lichamelijke genezing voor ieder die Haar hulp vraagt tot de barmhartige Heer.

Heilige Eerbiedwaardige Parascheva heeft geleefd in de eerste helft van de elfde eeuw. De eerste roemeense schrift over haar leven vinden we in het “Roemeense boek van geleerdheid” van de mitropoliet Varlaam uit Moldavie, te Iasi, 1643.

Zij is geboren te Epivata (vandaag Boiados), bij de Marmara zee, in de buurt van Constantinopol (later Istanbul), toendertijd hoofdstad van het byzantijnse rijk. Haar ouders, lieve en Godsvrezenden mensen, hebben haar geleerd te leven in Godsvrees en hebben haar in het bijzonder aangemoedigd om haar leven toe te wijden aan goede daden, vasten, gebeden en barmhartigheid.

Toen ze 10 was, heeft zij deze evangelie gehoord tijdens de Heilige Liturgie “Hij die Mij wil volgen, laat alles achter, neem zijn kruis en volg Mij” (Markus 8,34). De roeping tot de Heer was zo sterk in haar hart gekomen dat zij al haar kleren aan de armen heeft gegeven, tegen de wens van haar ouders. Alles wat ze heeft geerfd van haar ouders heeft zij gegeven aan de armen en is daarna weggetrokken van het dagelijks leven in “het diepe wilderness”. Zij is eerst gestopt in Constantinopol, bijgeleerd van monniken en nonnen en is toen naar de regio Pont gegaan. Zij is 5 jaar lang bij de klooster der Moeder Gods in Heracleea gebleven. Daarna is ze naar het Heilige Land vertrokken met de wens om de rest van haar leven te verblijven in de plekken waar onze Heer Jezus Christus en de Heilige Apostolen hebben geleefd. Ze is gebelven in een nonnen klooster in Jordaan, waar ze bad, vastte en groeide in haar geloof, net zoals Johannes de Doper en Heilgie Maria uit Egypte.

Toen ze 25 jaar was, een engel heeft haar gevraagd om terug te gaan naar haar ouderlijk land om daar haar laatste tijd op aarde door te brengen. Niemand wist wie ze was. Zij werd begraven als een vreemdeling. Maar God heeft laten weten wie Ze echt was. Een zeeman was gestorven op een boot en zijn lichaam werd in de zee gegooid. Zijn lichaam is aan zee gestrand en een kluizenaar heeft een paar mensen gevraagd om hem als een christen te begraven. Tijdens het graven, vonden zij het onvergane lichaam van de Eerbiedwaardige Heilige Parascheva. Toch hebben de mensen de lichaam van de man naast Haar begraven.

De volgende nacht, een van de christenen die het gat hadden gegraven, genoemd Gheorghe, heeft gedroomd over een koningin die zat op een zetel met veel licht en veel engelen om Haar heen. Een van de engelen pakte zijn hand en vertelde: “Gheorghe, waarom hebben jullie de lichaam van de Heilige Parascheva geen eerbetoon gegeven? Weten jullie niet dat God Haar schoonheid heeft geliefd en Haar wilde eren op aarde?” Heilige Parascheva heeft hem beveld om Haar lichaam mee te nemen en op een eervolle plek te begraven. Dezelfde droom heeft een vrouw genoemd Eftimia dezelfde nacht gehad. De volgende dag hebben beide deze wonderlijke gebeurtenis aan iederen verteld.

De gelovigen hebben meteen begrepen dat dit een teken van God was; zij hebben de lichaam van Heilige Parascheva in een graf gelegd met veel vreugde, “met lichtjes en wierook” in de Heilige Apostelen kerk te Epivata. Meteen vinden wonderlijke genezingen plaats tijdens de gebeden bij Haar relikwieën. Er wordt gezegd dat de gelovigen uit Epivata een kerk hebben gebouwd op de plek waar Haar ouders hebben gewoond en waar Zij geboren was. Het nieuws over de wonders bij Haar relikwieën is snel verspreid in Tracie en de Balkans. Zij is waarschijnlijk daardoor snel verklaard als Heilige.

Na 200 jaar te zijn gebleven in de Heilige Apostolen kerk te Epivata en na vele wonders, Haar relikwieen zijn verplaatst naar verschillende plekken, waar Zij iedereen in nood heeft geholpen door Haar gebeden tot onze barmhartige Heer.

De relikwieen van Heilige Parascheva zijn verplaatst naar Tarnovo in 1235 of kort erna. Tarnova was de hoofdstad van het roemeense-bulgaarse rijk, tevens patriarchale hoofdstad inmidels geworden. De verplaatsing werd geleid door Mitropoliet Marcus uit Preslav, tesamen met veel geestelijken; Zij werd overal eerbetoond met bloemen, kaarsen en kerkdiensten door de roemeense en bulgaarse gelovigen. De relikwieen werden geplaatst in de Moeder Gods kerk in Tarnovo. Er wordt verteld dat, in de buurt van zijn paleis, de koning heeft een kerk laten bouwen ter ere van Heilige Parascheva. Ze zijn daar 160 jaar gebleven. Toen werd ook Haar dienst geschreven en opgenomen tot de oktober “mineu” boek.

Tijdens de regering van de turken, werden de relikwieen naar verschillende plekken verplaatst, waar gelovigen hun eerbetoon hebben kunnen geven. Uiteindelijk, in 1641, nadat de heerser Vasile Lupu uit Moldavie alle schulden heeft betaald aan Constantinopol, de toenmalige Patriarch Partenie de Oude (1639-1644) heeft besloten om de relikwieen als dankgebaar te schenken aan Moldavie. Op 13 juni 1641, de eerbiedwaardige relikwieen zijn geplaatst in de Drie Hierarchen klooster te Iasi tot 1884. Toen werd de kerk gerestaureerd. Op een avond werd per ongeluk een kaars aangelaten waardoor het houten schrapen waar de Heilige in lag volledig werd verwoest. De volgende ochtend, hebben de autoriteite geconstateerd dat de relikwieen onaangetast bleven, nog een wonder door Gods genade.

Op 23 april 1887, werden de relikwieen verplaatst in de nieuwe cathedraal uit Iasi, waar ze tot op heden zijn verbleven. De Heilige Parascheva wordt beschouwd als de Beschermster van Moldavie.

Op 28 februari 1950, de Heilige Synode van de Roemeens Orthodoxe Kerk heeft besloten om een aantal roemeense heilgen te canoniseren. Op 14 oktober 1955, werd de Heildige Parascheva gecanoniseerd in de aanwezigheid van velen roemeense priesters, evenals vertegenwoordigers van de Russische en Bulgaarse Orthodoxe kerken.

Gelovigen uit de hele wereld eren Heilige Parascheva door ieder jaar deel te nemen aan de diensten op 14 oktober en door de Heilige te vragen om voor ons te bieden. Gelovigen uit hele Roemenie komen vaak om te knielen voor haar relikwieen en om dank te geven voor alle hulp en zegens in hun leven.

Symbool van het orthodoxe broederschap, de Heilige Parascheva, de Verlichter van Moldavie, brengt ons de hoop der overwinning over de zonden, conflicten en ontberingen in de wereld door nederige en allemachtige liefde van de Heer Jezus Christus, wie alle mensen lieft hebt.

NL – Bekentenis

Bekentenis

We zullen binnenkort informatie toevoegen

NL – Huwelijk

Huwelijk

We zullen binnenkort informatie toevoegen

NL – Doop

Doop

We zullen binnenkort informatie toevoegen

NL – Orthodoxe parochies in Nederland

Orthodoxe parochies in Nederland

Parochie Sfântul Ioan Gură de Aur – AMSTERDAM – AALSMEER
Adres: Oud-Katholieke Kerk din Aalsmeer, Oosteinderweg 394, 1432 BG Aalsmeer
Vader Petru Oprea
Mobiel: 0031 623 610 388
Email: oprea.petru@ymail.com
Web: http://www.bisericaamsterdam.nl

Parochie Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Ludger – ARNHEM
Adres: Huize Kohlmann, Beekstraat 40, 6811 DW, Arnhem
Vader Costel Ionașcu
Mobiel: 0032(0) 493459755
Email:costelionascu2006@yahoo.com
Web: www.parohiaarnhem.freewb.ro

Parochie Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan – GRONINGEN
Adres: A-Kerkhof 22, 9711 JB, Groningen
Vader Costel Ionașcu
Mobiel:0032(0)493459755
Email:costelionascu2006@yahoo.com
Web: www.bisericagroningen.nl

Parochie Sfântul Grigorie Teologul – SCHIEDAM
Adres: Vlaardingerdijk 50, Schiedam
Vader Ioan Dură
Adres: Avenue des Sophoras 41, 1180 Bruxelles
Tel./fax:00/32/02/375.26.03
Mobil:00/32/(0)498.525.843
Email: iondura@msn.com
Email: schiedam@mitropolia.eubiserica.schiedam@gmail.com
Web: www.biserica.nl

Parochie “Sfânta Anastasia” – Goes/Zeeland
Adres: “Johannes de Doper” din ‘s-Heer Abtskerke
Strada Kerkring 1, 4444 AB
Vader Ciprian Constantin Pintilie
Tel. 0032(0)486265644
E-mail: ciprianis10@yahoo.com
Website: www.bisericazeeland.nl

Parochie “Sfintii Împărați, întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa Elena” (21 mei)
Adres: Brederodestraat 2, 4132 VP Vianen
Vader Ioan Dură
Tel./fax: 00/32/02/375.26.03
Mobiel: 00/32/(0)498.52.58.43
Email: iondura@msn.com
Web: www.biserica-utrecht.nl

NL – Gebed tot St. Parascheva

Gebed tot St. Parascheva

Rugaciunile incepatoare acatistului Sfintei Parascheva :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele

Condacul 1 :

Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi nevrednicii pacatosi pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam : Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Icosul 1 :

Ingerii din cer cu laude primind duhul tau cel fecioresc din pamintestile locasuri, de bucurie te-au incununat pentru vredniciile tale; caci femeiesc trup purtand si fire slabanoaga, ai stiut a birui toate puterile vrajmasilor prin buna intelepciune; pentru aceasta-ti cantam :

Bucura-te, inteleapta fecioara;
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;
Bucura-te, vrednica mijlocitoare catre Domnul;
Bucura-te, mangaierea oamenilor;
Bucura-te, alinarea de suferinta;
Bucura-te, nadejdea noastra cea tare;
Bucura-te, intarirea credinciosilor;
Bucura-te, liman lin si neinviforat;
Bucura-te, pilda bunei cucernicii;
Bucura-te, luminarea celor nepriceputi;
Bucura-te, scaparea celor deznadajduiti;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 2-lea :

Asa Imparatul tuturor rasplateste biruintele. Asa mana proniei cea ne vazuta intareste neamul omenesc, imbratisand cu credinta cele de dinsa randuite spre mantuire. Pentru aceasta sa ne departam de nelegiuiri; pana cand vom petrece in pacate ? Doamne, intareste inimile noastre ca sa-Ti cantam in fapte bune cantarea cea ingereasca : Aliluia !

Icosul al 2-lea :

Preacinstita fecioara, catre tine am nazuit, catre tine care de multe ori si tu ai luat pe sfinti si pe ingeri in ajutor la pamantestile ispite; fii acum si pentru noi grabnic folositoare, caci te-ai invrednicit a intra inauntrul casei mirelui cu candela luminoasa, precum ne-a povatuit Mantuitorul Hristos, si primeste cantarea aceasta :

Bucura-te, margaritar nepretuit al vistieriei noastre;
Bucura-te, floare nevestejita a Bisericii lui Hristos;
Bucura-te, temelie neclintita a crestinatatii;
Bucura-te, a fecioarelor inzestratoare si rugatoare catre Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, ascultatoare a preotilor cucernici;
Bucura-te, grabnica ajutatoare a strainilor;
Bucura-te, fierbinte mangaietoare a prigonitilor;
Bucura-te, milostiva povatuitoare a v aduvelor;
Bucura-te, invingatoarea dusmanilor;
Bucura-te, izbavirea tuturor celor ce te cheama spre ajutor;
Bucura-te, mare folositoare a sufletelor;
Bucura-te, vindecatoarea de rani a trupurilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 3-lea :

Spre tine pururea nadajduind, de multe boli si primejdii s-a izbavit tara aceasta, alinand si prefacand mania cea cu dreptate pornita asupra noastra de la Dumnezeu, in buna si milostiva indurare, prin ale tale rugaciuni; dar si acum ingrozindu-ne marile nenorociri, la tine nazuim cu lacrimi, sa ne ajuti, ca sa scapam din primejdie si sa cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 3-lea :

Epivata, vazand lauda pamantului ei, rasarind dintru ale sale, cu bucurie te-a intampinat, preacuvioasa, marturisindu-te cu mare cucernicie; iar noi, care in urma ne-am invrednicit a dobindi moastele tale, cum vom putea indestul a propovadui minunile pe care le-ai facut, de nu cantam acestea:

Bucura-te, luminatoarea Moldovei;
Bucura-te, sprijinitoarea Epivatei;
Bucura-te, invatatoarea parintilor tai;
Bucura-te, ceea ce n-ai adunat averi pamintesti;
Bucura-te, adunatoarea cerestilor daruri;
Bucura-te, ceea ce n-ai primit hainele cele scumpe;
Bucura-te, cinstitoarea hainei smereniei;
Bucura-te, indreptatoarea mindriei;
Bucura-te, cinstitoarea fecioriei;
Bucura-te, sprijinitoarea batranilor;
Bucura-te, osanditoarea dusmanilor;
Bucura-te, miluitoarea saracilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 4-lea :

Preacurata Fecioara Marie, Maica lui Dumnezeu, primeste si ale noastre datornice rugaciuni de la noi nevrednicii pe care prin mijlocitoarea noastra sfanta ti le aducem spre iertarea pacatelor si ne da noua pace si mare mila de la Fiul tau, Caruia Ii cantam neincetat : Aliluia !

Icosul al 4-lea :

Celei dupa vrednicie si cu credinta urmatoare a cuvantului lui Dumnezeu, care pentru buna cucernicie a primit darul vindecarilor si plata cereasca, prin glasul Mantuitorului zicand : sluga buna si credincioasa, intra intru bucuria Domnului tau, ii aducem cantarea aceasta :

Bucura-te, samanta neratacita;
Bucura-te, trup neobosit;
Bucura-te, hrana duhovniceasca;
Bucura-te, aur lamurit;
Bucura-te, foc arzator plevilor;
Bucura-te, pamant de indestulare;
Bucura-te, rodul pocaintei;
Bucura-te, alinarea relelor cugetari;
Bucura-te, risipitoare de furtuni;
Bucura-te, aducatoare de mana;
Bucura-te, datatoare de mangaieri;
Bucura-te, mijlocitoarea tuturor crestinilor catre Domnul;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 5-lea :

Obositi de truda gandurilor lumesti ne-am desteptat acum noi, ticalosii, lacrimand, ca nu avem incotro intinde nadejdile dupa faptele noastre spre a ne linisti, nefacand nici un lucru vrednic de mantuire si temandu-ne de taiere ca smochinul neroditor, cadem inaintea ta plangand, Sfanta Paraschevo, si strigam : miluieste-ne, ca dimpreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu cantarea de mantuire : Aliluia !

Icosul al 5-lea :

Cine nu te va ferici pe tine, cuvioasa, ca te-ai invrednicit a potoli prin nevointele tale zburdalnicia trupului si a dobindi mantuirea sufleteasca cu cinstea cea neluata de maini omenesti a cerestii mariri ? Sau cine nu te va ferici iarasi ca ai strabatut prin viteazul tau cuget impletiturile vicleanului cele amigitoare, si l-ai rusinat ? Pentru aceasta primeste urmatoarea cantare :

Bucura-te, turnul biruintei;
Bucura-te, usa mantuirii;
Bucura-te, pavaza credintei;
Bucura-te, locasul statorniciei;
Bucura-te, chipul bunatatilor;
Bucura-te, apararea cinstitei cruci;
Bucura-te, inchinatoarea ei vrednica;
Bucura-te, ca prin al ei ajutor ai fost izbanditoare;
Bucura-te, ca printr-insa te-ai facut lui Hristos urmatoare;
Bucura-te, a biruintei frumoasa stalpare;
Bucura-te, invingatoare a stapanirii iadului;
Bucura-te, mostenitoarea cerestii mangaieri;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare !

Condacul al 6-lea :

Dar cum vom canta mai cu vrednicie sau cu ce cuvinte vom lauda marirea faptelor tale, noi nevrednicii ? Ca nici faptele, nici credinta nu ne apropie de preacinstitele tale lucrari; dar, marturisind slabiciunea noastra, ne rugam tie a ne ajuta si a mijloci catre Dumnezeu sa primeasca cantarea : Aliluia !

Icosul al 6-lea :

Ne-au cuprins acum dureri ce nu sunt spuse, nici un ajutor omenesc de la nimeni nu asteptam, toti ne-au parasit deodata, pana si placerile ce odinioara ne desfatau acum se lupta cu noi; vai de ticalosia noastra, nu avem alta nadejde decit mila lui Dumnezeu si al tau ajutor sfant. Pentru aceasta ne rugam tie, grabeste a ne asculta, vindecandu-ne, ca sa cantam tie:

Bucura-te, leacul durerii;
Bucura-te, mana vindecarii;
Bucura-te, casa ocrotirii;
Bucura-te, raza mangaierii;
Bucura-te, cortul indestularii;
Bucura-te, roua fierbintelii; Bucura-te, mantuirea de boli;
Bucura-te, scaparea celor inspaimantati;
Bucura-te, izgonitoare de pagube;
Bucura-te, privighetoare neadormita;
Bucura-te, stea luminatoare;
Bucura-te, scara izbavitoare;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 7-lea :

Doamne, cerceteaza si vindeca pe robii tai cei cuprinsi de durere, zice preacuvioasa, rugandu-se neincetat, ca nu au reazem, nici mangaiere. Iar zilele grele sunt, si pentru ca ne-am mantuit, sa ne bucuram si sa cadem la Dumnezeu, pocaindu-ne si cantand : Aliluia !

Icosul al 7-lea :

Nelegiuirile noastre, multimea strambatatilor pe care le-am pricinuit aproapelui nostru, astazi ne osandesc si nu stim ce vom raspunde mergand la judecata, unde toti ne prigonesc, toti se ridica asupra noastra sa ne impileze; tu insa, o, preabuna maica, care asculti marturisirea noastra, mijloceste catre Domnul, sa prefaci soarta osandirii noastre in bunatati, scotind din inimile vrajmasilor nostri toata uraciunea si te vom preamari cu laude ca acestea :

Bucura-te, mijlocitoarea celor gresiti;
Bucura-te, folositoarea celor asupriti;
Bucura-te, indreptatoarea judecatorilor rai;
Bucura-te, doveditoarea celor clevetiti;
Bucura-te, scaparea celor judecati si osanditi;
Bucura-te, contenire a patimilor;
Bucura-te, nesprijinitoarea celor ce cauti numai folosul lor;
Bucura-te, neizbandire a mijlocitorilor celor vicleni;
Bucura-te, domolire a celor puternici;
Bucura-te, inlesnire a slabanogilor;
Bucura-te, starpitoare a rautatilor;
Bucura-te, izvoratoare a milostivirii;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 8-lea :

Acestea graind, ne linistim, ne veselim si ne bucuram; salta sufletele noastre ca nu-si vor rade de noi vrajmasii nostri. Nu ne va parasi Dumnezeul nostru pana in sfarsit, pentru rugaciunile tale, preacuvioasa, ci trimitand mila Lui asupra poporului, precum este obisnuit, si noi, nevrednicii, ne vom impartasi cu el de ale Sale bunatati, cu care dimpreuna vom cinta lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 8-lea :

La toti vom spune minunile tale, in glas vom canta praznuirea ta, dupa datoria obstii care ti-aduce spre multumire : marire laudei tale, marire indelung-rabdarii cu care te-ai incununat, nevoindu-te prin credinta, marire faptei celei cu statornicie urmata dupa pilda Iubitorului de oameni; pentru acestea graim catre tine:

Bucura-te, mireasa duhovniceasca;
Bucura-te, cununa adevarului;
Bucura-te, toiagul biruintei;
Bucura-te, marirea monahilor;
Bucura-te, povatuitoare a obstii;
Bucura-te, cinstitoare a cuvioaselor;
Bucura-te, pazitoare a sihastrilor;
Bucura-te, pomenitoare a veacurilor;
Bucura-te, propovaduitoare a dreptei credinte;
Bucura-te, surpatoare a eresurilor;
Bucura-te, dobandirea slavei dumnezeiesti;
Bucura-te, urmatoarea Cuvantului ceresc;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 9-lea :

Pe sfanta folositoare celor ce sunt intru nevoi, toti cu bucurie sa o laudam, pe cinstita Parascheva, ca aceasta viata nestricacioasa a luat in veci; pentru aceasta marire a aflat, si darul de minuni, cu porunca lui Dumnezeu, cantand : Aliluia !

Icosul al 9-lea :

Rau-cugetatorii prin tine mustrati fiind, se inspaimanta vazand slava lui Dumnezeu, cea gatita omului departat de pacate, in tine luminand , vazand taina cea necuprinsa a chipului maririi, asupra ta cuvioasa, ca astazi straluceste aducand credinciosilor daruri de vindecari; pentru aceasta ei s-au rusinat pocaindu-se si noi ne-am veselit, cantandu-ti tie :

Bucura-te, izbavitoarea noastra;
Bucura-te, povatuitoare;
Bucura-te, indreptatoare;
Bucura-te, izgonitoare de rele;
Bucura-te, aducatoare de bun miros;
Bucura-te, otravitoarea jivinelor;
Bucura-te, starpitoarea insectelor;
Bucura-te, feritoarea de naluciri;
Bucura-te, risipitoarea de grindina;
Bucura-te, aducatoarea de ploi manoase;
Bucura-te, imbelsugatoarea de roade bune;
Bucura-te, veselitoarea plugarilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 10-lea :

Niciodata nu vom inceta a vesti minunile tale, preacuvioasa, ca de n-ai fi stat tu, rugandu-te pentru tara aceasta pe care o pazesti cu preacuratele tale moaste, cine ne-ar fi izbavit din atatea primejdii, sau cine ne-ar fi usurat de bolile care au venit asupra noastra, pentru pacatele noastre cele multe? Deci dimpreuna cu tine cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 10-lea :

Zidurile casei parintilor tai n-au fost puternice, nici indestulatoare pentru a te opri de la marimea hotararii ce ai facut, fagaduindu-te a imbratisa viata monahiceasca; pentru aceasta si departandu-te de toata dezmierdarea si placerile lumesti, haina cea scumpa cu a cersetorului, venind de la biserica, ai schimbat-o, parasindu-ti parintii care te certau cu mustrari de la asemenea plecare. Deci cu smerenie dobandind cele preainalte, de la toti auzi:

Bucura-te, trandafir neatins de viermele trufiei;
Bucura-te, crin rasadit in gradina cea de sus;
Bucura-te, patul nevinovatiei;
Bucura-te, scaunul domniilor;
Bucura-te, sceptrul celor ce conduc;
Bucura-te, ocrotitoare neobosita;
Bucura-te, aparatoare neinfruntata;
Bucura-te, prigonitoare a celor ce ne ispitesc;
Bucura-te, cinstitoare a celor ce ne miluiesc;
Bucura-te, intaritoare a celor ce ne slujesc;
Bucura-te, luminatoare a celor ce ne mangaie;
Bucura-te, impreuna-lucratoare cu cei ce ne hranesc;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 11-lea :

Suntem plini de pacate, indurate Doamne, si greu se lupta sufletele noastre gandind la judecata, caci ce vom face noi pacatosii, napadindu-ne deodata neprevazutul sfarsit ? Mila cerem, Doamne, mila Hristoase al nostru, caci nu avem chip de indreptare; nu trece cu vederea rugaciunile noastre si pocainta, care in tot ceasul dupa pacate ne-a cuprins si primeste ca inchezasuitoare a bunei noastre vointe si a temerii de Tine, rugaciunea aceasta, pe langa care Ti-aducem mijlocitoare si pe maica noastra Parascheva, cantand cu dansa dimpreuna : Aliluia !

Icosul al 11-lea :

Multi pacatosi mai inainte de noi si-au dobandit mantuirea umilindu-se. Cum dar si noi ne vom departa de aceasta nadejde ? Catre tine insa nazuim, preacuvioasa maica, si nu vom fi rusinati, nedepartandu-te de noi ca de pacatosul acela care langa tine a fost inmormantat fara a i se cunoaste nevrednicia sa si pentru care ai cerut prin vedenie sa i se mute trupul cel stricat de langa moastele tale. Deci ne rugam primeste rugaciunile si lacrimile noastre, mijlocind iertarea pacatelor noastre pentru ca iti cantam:

Bucura-te, smerenie inalta;
Bucura-te, fecioara neintinata;
Bucura-te, comoara nedesertata;
Bucura-te, maica prealaudata;
Bucura-te, mantuirea cea smerita;
Bucura-te, lauda celor cinstiti;
Bucura-te, mangaierea celor nenorociti;
Bucura-te, povatuitoarea celor rataciti;
Bucura-te, buna mea sfatuitoare;
Bucura-te, preablanda indreptatoare;
Bucura-te, sufleteasca veselitoare;
Bucura-te, grabnica ajutatoare;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 12-lea :

Nespusa este mangaierea noastra, privindu-te, cu noi petrecand, ca un dar al lui Dumnezeu ce s-a trimis tarii acesteia; ca de ce boli am fost cuprinsi si nu ne-ai vindecat; in care scarbe si nu ne-ai bucurat; de cate ori lipsiti, prigoniti si in razboaie si tu ne-ai ajutat noua, in totul plinind cuvintul Mantuitorului din Evanghelia Sa ! Pentru aceasta cu smerenie dobandind dreapta cea preainalta la scaunul maririi, iti cantam tie : bucura-te ! si lui Dumnezeu lauda cea cereasca : Aliluia !

Icosul al 12-lea :

Izbiveste-ne pe noi, maica, de toati boala, de ciuma, de holera si de vraimasi; izbaveste-ne pe noi, maica, de lacuste, de gindaci si de toata rautatea; izbiveste-ne pe noi, maici, de foc, de grindina si de fulger; izbiveste-ne pe noi, maica, de chinul cel de veci si de ceasul osindirii si ne invredniceste a dobindi prin rugaciunile tale starea cea de-a dreapta in ziua judecatiF, prin mintuirea sufletelor noastre, ocrotindu-ne si hranindu-ne in pace pini la risuflarea cea mai de pe urmi, ca sa-ti eintam:

Bucura-te, alauta duhovniceasca;
Bucura-te, trambita apostoleasca;
Bucura-te, faclie luminoasa;
Bucura-te, raza cereasca;
Bucura-te, nadejdea oamenilor;
Bucura-te, izgonirea demonilor;
Bucura-te, tamaduirea ranilor;
Bucura-te, feritoarea de rautati;
Bucura-te, aducatoarea de bunatati;
Bucura-te, luminatoarea casnica a Moldovei;
Bucura-te, izbavitoarea lui Vasile Voievod si a altor miluitori;
Bucura-te, sprijinitoarea si a mea, a smeritului pacatos;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 13-lea :

( acest condac se zice de trei ori )

Ne inchinam lui Dumnezeu si cinstim sfantele tale moaste, Cuvioasa Maica Paraschevo, propovaduind cu marire si cantari toate minunile tale care prin darul lui Dumnezeu si pentru a noastra mantuire am dobindit; bine primita fa rugaciunea noastra, sfanta, si grabeste totdeauna a ne ajuta ca sa cantam cu bucurie ispravile tale si slava lui Dumnezeu : Aliluia !

Apoi se zice iarasi Icosul intai :

Ingerii din cer cu laude primind duhul tau cel fecioresc din pamintestile locasuri, de bucurie te-au incununat pentru vredniciile tale; caci femeiesc trup purtand si fire slabanoaga, ai stiut a birui toate puterile vrajmasilor prin buna intelepciune; pentru aceasta-ti cantam :

Bucura-te, inteleapta fecioara;
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;
Bucura-te, vrednica mijlocitoare catre Domnul;
Bucura-te, mangaierea oamenilor;
Bucura-te, alinarea de suferinta;
Bucura-te, nadejdea noastra cea tare;
Bucura-te, intarirea credinciosilor;
Bucura-te, liman lin si neinviforat;
Bucura-te, pilda bunei cucernicii;
Bucura-te, luminarea celor nepriceputi;
Bucura-te, scaparea celor deznadajduiti;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Si Condacul intai :

Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi nevrednicii pacatosi pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam : Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Rugaciune catre Sfanta Parascheva :

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne ! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.

NL – Orthodoxe parochies in België

Orthodoxe parochies in België

Parochie “Naşterea Maicii Domnului” – Anvers
Vader Ioan Dură
Adres: Sint Jacobsmartkt nr. 15, 2000 Antwerpen
Email : iondura@msn.com
Web: www.biserica.nl

Parochie “Buna Vestire” – Bruxelles
Vader George Palade
Tel/fax: 0032 (0)22 190 780
Email: george_palade@yahoo.com
Web: www.eglisebruxelles.com

Parochie “Sf. Nicolae” – Bruxelles
Vader Patriciu Vlaicu
Rue des Palais 183, 1000 Bruxelles
Tel: 0032 (0)473 326 422
Email: bruxelles2@mitropolia.eu ; preot@biserica.be
Diaken Mihail Slanină
Tel: 0032 (0)487 144 455
Web: www.catedrala.be

 

Locatie Administratief steunpunt

Adresa: 15A rue Vanderlinden, 1030 Bruxelles
Tel/fax: 0032 (0)2 734 13 50
Email: bureau@catedrala.bebirou@catedrala.be
Web: www.catedrala.be

Roemeense Patriarchie – Kerk “Sf. Parascheva” – Bruxelles
Adres: Rue de la Charite 41, 1210 Bruxelles
Vader Bogdan Popescu
Tel: 0496290543
Email: preot@sfantaparascheva.be
Email: webmaster@sfantaparascheva.be

Parochie “Sf. Arh. Mihail si Gavriil si sfantul Nectarie” – Ellezelles
Vader Ciprian Poenaru
Adres: Rue Grand Monchaut 22, 7890 Ellezelles
Tel: 0032 (0)485 414 820
Web: www.bisericaellezelles.wordpress.com

Parochie “Pogorârea Sfântului Duh” – Liège
Vader Ştefan Barbu
Adres: 239, rue des Français, Liège/Lütich-Ans
Tel: 0032 (0)479 808 067

Diaken Martin H. Lissman
Adres: Christinastr. 82, 50733 Köln (Nippes), Germania
Tel: 0049 221 73 88 77
Email: martin_h.lissmann@web.de
Web: www.bisericaliege.be

Missie van het Administratief Centrum – Mons
Pr. Constantin Ciprian Grădinaru
Tel: 0032 (0)4 98 75 93 71

Parochie “Sfantul Gheorghe” – Turnhout
Vader Gabriel Bogdan
Adres: de Merodelei, 193 2300 Turnhout
Tel: 0032 (0) 498 629 256
Email: gabriel_bogdan18@yahoo.fr
Web: www.bisericaturnhout.be

Parochie Sfântul Apostol Andrei en Sfântul Materne (30 noiember en 20 september)
Adres: Begijnhof, 1, 9300 Aalst (Alost)
Email: gent-aalst@mitropolia.eu; biserica.aalst@gmail.com
Vader Constantin Pogor
Mobiel: 0032 (0)486977590
Email: constantinos10@gmail.com
Web: www.parohiaaalst.be

Parochie Sf. Apostoli
Adres: biserica Stella Maris, Christianastraat, 8380 Zeebrugge
Vader Gabriel Pop
Tel: 0032 (0)485280277
Email: pr_gabriel_pop@yahoo.com

Parochie “Sfinții Ioachim și Ana” (9 september)
Adres: Sint Jan Evangelist, Begijnhof 39, 2320 Hoogstraten
Vader Adrian Tiron
Mobiel: 0032(0)487867414
Email: adrian.tiron@yahoo.fr
Web: www.biserica-wuustwezel.be

Parochie “Înălțarea Sfintei Cruci” (14 september)
Adres: Sint Norbertusstraat 64 B, 3400 Landen
Vader Ciprian Poenaru
Mobiel: 0032(0) 485.41.48.20
Email: cppoenaru@yahoo.com
Web: www.bisericalanden.wordpress.com

NL – Donaties

Donaties

Iedereen die de parochie financieel wil ondersteunen, kan een donatie aan de stichting van de parochie doen.

U kunt een lijst met de voornamen van uw geliefden vermelden bij de overboeking; deze namen zullen herdacht worden tijdens de Heilige Liturgie als oprichters van onze parochie.

Stichting Romanian Orthodox Church Saint Parascheva

IBAN: NL51 ABNA 0627 2430 6

NL – Onze stichting

Onze stichting

Stichting Romanian Orthodox Church Saint Parascheva (R.O.C.S.P)

RSIN nummer: 854653569
KvK inschrijving nummer: 62105418
Adres: Bosscheweg 42, 5741 SX, Beek en Donk
Telefoonnummer: 0032/486.26.56.44
E-mail: info@biserica-eindhoven.nl

Doel van de stichting

De stichting heeft ten doen de ondersteuning van de werkzaamheden van het kerkgemeenschap de Romanian Orthodox Church Saint Parascheva (R.O.C.S.P), gevestigd te Eindhoven en voorts al hetgeen met het vorenstaande in de meest ruime zin genomen in verband staat of daartoe bevorderlijk kan zijn. De stichting beoogt niet het maken van winst.

Activiteiten van de stichting

De stichting zet zich in voor het ondersteunen van de roemeense kerkgemeenschap uit Nederland, regio Eindhoven. Dit houdt in het behouden van twee diensten per maand op zondag bij de katholieke kerk Sint Bernadettekerk in Oirschot, Bernadettestraat 2. Tevens, zet de stichting zich ook in voor verschillende activitieiten ter ondersteuning van de roemeense cultuur en tradities: catechese, roemeense avonden, knutsel ateliers voor kerst, Pasen en andere religieuse feesten.

De stiching zet zich ook in voor de integratie van roemenen in Nederland door het aanbieden van een gratis cursus nederlandse taal voor beginners. Ook staat de stichting open om mensen in nood, zowel roemenen als andere nationaliteiten, te helpen.

De stichting organiseert ook bijeenkomsten rondom diverse orthodoxe thema’s met bekende sprekers uit Roemenie, Belgie en Nederland. We werken tevens samen met de roemeense ambassade om de integratie van roemenen in Nederland te bevorderen.

Bestuursleden
 • Vader Ciprian-Constantin Pintilie – voorzitter
 • Dan Cristian Chirascu – secretaris
 • Ionelia Ardelean – penningmeester

De bestuurdleden krijgen geen vergoeding voor hun werk.

Fondsenwerving

Fondsenwerving vindt plaats door middel van:

 • verkoop kaarsen
 • verkoop boeken, kalenders, bladen, CD’s en andere religieuse voorwerpen
 • collecte tijdens de diensten
 • girale donaties
Fondsenbeheer

De stichting heeft een bankrekening bij ABN AMRO, ten name van St Romanian Orthodox – IBAN NL51 ABNA 0627 2430 61. De penningmeester en secretaris hebben gezamenlijke rechten om de bankrekeningen te beheren. De donaties worden gestort op de bankrekening na iedere dienst en bijgehouden in een papiermap en in een excel bestand.

Uitbesteden fondsen

Alle fondsen worden gebruikt voor:

 • huurkosten kapel/kerk lokatie Sint Bernadettekerk in Oirschot, Bernadettestraat 2
 • reiskosten vader Ciprian Belgie-Nederland
 • helpen van de hulpbehoevende leden van de kerk en buiten de kerk
 • inkopen knustelmaterialen knutselateliers
 • inkopen kaarsen, boeken, bladen, kalenders
 • bankkosten
 • reis- en verblijfskosten sprekers tijdens conferenties/evenementen
Jaarlijkse activiteiten kalender
 • Heilige Liturgie twee zondagen per maand
 • Catechese twee zondagen per maand
 • Gratis cursus nederlands voor beginners twee zondagen per maand
 • Roemeense avondfeest (1-2 keer per jaar)
 • Knutselateilers kinderen voor kerst, Pasen, lente en andere religieuse feestdagen
 • Ziekenzalving dienst (1-2 keer per jaar)
 • Religieuse thema’s conferenties (2-5 keer per jaar)
Balans per 17-06-2015
Debet Credit
Donaties € 1,824.74
Verkoop boeken € 15.00
Verkoop kaarsen € 495.00
Bank € 836.22
Kas € 0.00
Huurkosten € 270.00
Inkoop kaarsen € 150.25
Reiskosten € 794.27
Notaris kosten € 100.00
Bijdrage Orthodoxe Kerken in NL € 100.00
Kamer van Koophandel € 50.00
Kopieerkosten € 34.00
TOTAAL € 2,334.74 € 2,334.74

NL – Parochie oprichting

Parochie oprichting

De roemeens orthodoxe parochie Eindhoven-Best is opgericht door Aartspriester Ioan Dura in juni-september 2012 om het steeds groeiende aantal roemenen uit regio Eindhoven de mogelijkheid te bieden om het orthodoxe geloof in de roemeense taal te beleven.

Aarspriester Dura werd geholpen bij de oprichting door Drăghiciu Emil şi Marius-Iosif Boamfă, leden van de eerste roemeens orthodoxe parochie uit Nederland, te Schiedem. De parochie Eindhoven-Best draagt de naam van de Heilige Eerbiedwaardige Parascheva uit Iaşi. De huidige locatie van de parochie is de Berndattekerk, Bernadettestraat 2, 5688 KN Oirschot.

De eerste viering heeft plaatsgevonden op 14 oktober 2012, tevens het parochiefeest datum. Op 21 december 2012, de parochie Heilige Eerbiedwaardige Parascheva uit Iaşi werd officieel erkend vanaf 1 januari 2013, door de beslissing nr 2.227 van Aartsbisschop Iosif van West- en Middeneuropa. Vanaf 5 januari 2013, vader Ciprian Constantin Pintilie werd genomed de priester van deze parochie.

De eerste icoon van de parochie werd geschonken door mevrouw Marieta Rotariu (icoon met de Heilige Parascheva). De tweede icoon (kruising van de Heer) door het gezin Isabela Roşca şi Romeo Dragnea. Tevens heeft de heer Adrian Chelaru, timmerman van de parochie uit Antwerpen, twee ondersteuning standen voor de iconostase aan de parochie geschonken.

Aartsbischop Ioan Dură
31 december 2012

RO – Parohii Belgia

Parohii ortodoxe romane Belgia

Parohia “Naşterea Maicii Domnului” – Anvers
Pr. Ioan Dură
Adresa: Sint Jacobsmartkt nr. 15, 2000 Antwerpen
Email : iondura@msn.com
Web: www.biserica.nl

Parohia “Buna Vestire” – Bruxelles
Pr. George Palace
Tel/fax: 0032 (0)22 190 780
Email: george_palade@yahoo.com
Web: www.eglisebruxelles.com

Parohia “Sf. Nicolae” – Bruxelles
Pr. Patriciu Vlaicu
Rue des Palais 183, 1000 Bruxelles
Tel: 0032 (0)473 326 422
Email: bruxelles2@mitropolia.eu ; preot@biserica.be
Diacon Mihail Slanină
Tel: 0032 (0)487 144 455
Web: www.catedrala.be

Sediu administrativ – Bruxelles
Adresa: 15A rue Vanderlinden, 1030 Bruxelles
Tel/fax: 0032 (0)2 734 13 50
Email: bureau@catedrala.bebirou@catedrala.be
Web: www.catedrala.be

Patriarhia Romana – Biserica “Sf. Parascheva” – Bruxelles
Adresa: Rue de la Charite 41, 1210 Bruxelles
Pr. Bogdan Popescu
Tel: 0496290543
Email: preot@sfantaparascheva.be
Email: webmaster@sfantaparascheva.be

Parohia “Sf. Arh. Mihail si Gavriil si sfantul Nectarie” – Ellezelles
Pr. Ciprian Poenaru
Adresa: Rue Grand Monchaut 22, 7890 Ellezelles
Tel: 0032 (0)485 414 820
Web: www.bisericaellezelles.wordpress.com

Parohia “Pogorârea Sfântului Duh” – Liège
Pr. Ştefan Barbu
Adresa: 239, rue des Français, Liège/Lütich-Ans
Tel: 0032 (0)479 808 067
Diacon Martin H. Lissman
Adresa: Christinastr. 82, 50733 Köln (Nippes), Germania
Tel: 0049 221 73 88 77
Email: martin_h.lissmann@web.de
Web: www.bisericaliege.be

Misiune a Centrului Administrativ – Mons
Pr. Constantin Ciprian Grădinaru
Tel: 0032 (0)4 98 75 93 71

Parohia “Sfantul Gheorghe” – Turnhout
Pr. Gabriel Bogdan
Adresa: de Merodelei, 193 2300 Turnhout
Tel: 0032 (0) 498 629 256
Email: gabriel_bogdan18@yahoo.fr
Web: www.bisericaturnhout.be

Parohia Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Materne (30 noiembrie şi 20 septembrie)
Adresa: Begijnhof, 1, 9300 Aalst (Alost)
Email: gent-aalst@mitropolia.eu; biserica.aalst@gmail.com
Pr. Constantin Pogor
Mobil: 0032 (0)486977590
Email: constantinos10@gmail.com
Web: www.parohiaaalst.be

Parohia Sf. Apostoli
Adresa: biserica Stella Maris, Christianastraat, 8380 Zeebrugge
Pr. Gabriel Bogdan
Tel: 0032 (0) 498 629 256
Email: gabriel_bogdan18@yahoo.fr

Parohia “Sfinții Ioachim și Ana” (9 septembrie)
Adresa: Sint Jan Evangelist, Begijnhof 39, 2320 Hoogstraten
Pr. Adrian Tiron
Mobil: 0032(0)487867414
Email: adrian.tiron@yahoo.fr
Web: www.biserica-wuustwezel.be

Parohia “Înălțarea Sfintei Cruci” (14 septembrie)
Adresa: Sint Norbertusstraat 64 B, 3400 Landen
Pr. Ciprian Poenaru
Mobil: 0032(0) 485.41.48.20
Email: cppoenaru@yahoo.com
Web: www.bisericalanden.wordpress.com

RO – Parohii Olanda

Parohii ortodoxe romane Olanda

Parohia Sfântul Ioan Gură de Aur – AMSTERDAM – AALSMEER
Adresa: Oud-Katholieke Kerk din Aalsmeer, Oosteinderweg 394, 1432 BG Aalsmeer
Pr. Petru Oprea
Mobil: 0031 623 610 388
Email: oprea.petru@ymail.com
Web: http://www.bisericaamsterdam.nl

Parohia Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Ludger – ARNHEM
Adresa: Huize Kohlmann, Beekstraat 40, 6811 DW, Arnhem
Pr. Costel Ionașcu
Mobil: 0032(0) 493459755
Email:costelionascu2006@yahoo.com
Web: www.parohiaarnhem.freewb.ro

Parohia Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan – GRONINGEN
Adresa: A-Kerkhof 22, 9711 JB, Groningen
Pr. Costel Ionașcu
Mobil:0032(0)493459755
Email:costelionascu2006@yahoo.com
Web: www.bisericagroningen.nl

Parohia Sfântul Grigorie Teologul – SCHIEDAM
Adresa: Vlaardingerdijk 50, Schiedam
Pr. Ioan Dură
Adresa: Avenue des Sophoras 41, 1180 Bruxelles
Tel./fax:00/32/02/375.26.03
Mobil:00/32/(0)498.525.843
Email: iondura@msn.com
Email: schiedam@mitropolia.eubiserica.schiedam@gmail.com
Web: www.biserica.nl

Parohia “Sfânta Anastasia” – Goes/Zeeland
Adresa: “Johannes de Doper” din ‘s-Heer Abtskerke
Strada Kerkring 1, 4444 AB
Preot: Ciprian Constantin Pintilie
Tel. 0486265644
E-mail: ciprianis10@yahoo.com
Website: www.bisericazeeland.nl

Parohia “Sfintii Împărați, întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa Elena” (21 mai)
Adresa: Brederodestraat 2, 4132 VP Vianen
Preot Ioan Dură
Tel./fax: 00/32/02/375.26.03
Mobil: 00/32/(0)498.52.58.43
Email: iondura@msn.com
Web: www.biserica-utrecht.nl

RO – Spovedania

Spovedania

10 lucruri de știut înainte de, în timpul și după Spovedanie

Spovedania este esenţială pentru orice creştin, botezat în numele Preasfintei Treimi. Prin Botez omul primeşte un veşmânt de lumină necreată, un înger păzitor şi un loc în rai, şi mai ales este înfiat de Dumnezeu, devine cetăţean al cerului şi casnic al lui Dumnezeu, fiu al lui Dumnezeu după har.

Pe măsură ce omul înaintează în viaţă, această haină luminoasă a vieţii se întunecă din cauza păcatelor, se pătează de fărădelegi şi trebuie spălată mereu, în mod ritmic şi conştient, prin Botezul lacrimilor, adică prin Sfânta Taină a Spovedaniei. Ea este indispensabilă pentru creşterea noastră în Hristos, aşa cum este necesară curăţenia casei, spălarea trupului sau igiena. Spovedania este aşadar curăţirea sufletului de păcate în faţa lui Dumnezeu, care iartă păcatele, şi în prezenţa preotului duhovnic, care dă prin Duhul Sfânt sfaturile şi tratamentul duhovnicesc care trebuie urmat în fiecare caz în parte.

Mii de oameni care se declară creştini, nu înţeleg de ce viaţa lor este plină de suferinţă, de întuneric şi de moarte. Însă de cele mai multe ori este din vina păcatelor care sufocă viaţa noastră şi instaurează dependenţa de rău şi de înstrăinare de Dumnezeu. Lipsa de spovedanie echivalează cu rarefierea aerului spiritual, cu asfixierea noastră duhovnicească, ca sămânţa între spini, şi cu moartea spirituală.

De cele mai multe ori, oamenii care nu s-au spovedit niciodată, sau doar în copilărie, la porunca părinţilor, au o frică şi o ruşine de spovedanie şi caută tot felul de justificări pentru a evita curăţenia generală din sufletul şi viaţa lor. Ruşinea de preot nu trebuie însă să fie mai mare decât ruşinea pe care o vom avea în faţa întregii umanităţi şi în faţa îngerilor, când se vor da pe faţă păcatele noastre. Preotul este şi el un om cu siguranţă păcătos, şi are şi el nevoie de duhovnic, şi oricum a auzit de multe ori tot felul de păcate, şi poate discerne gravitatea, stăruinţa lor, obişnuinţa de a păcătui, păcatul cronic sau ocazional, însoţit de pocăinţă sau de indiferenţă etc.

Nimeni nu simte plăcere să spună tainele întunecate ale sufletului său lui Dumnezeu. Dar El oricum le cunoaşte şi ne-a văzut când le-am săvârşit, aşa că ruşinea de Dumnezeu trebuia să lucreze atunci când am făcut păcatul, nu când ne spălăm definitiv de el. Pocăinţa trebuie însoţită de lacrimi de regret, de hotărârea de a nu mai păcătui, de refuzul păcatului, de conştiinţa friabilităţii şi slăbiciunilor noastre. Este un moment de ardere interioară a spinilor păcatelor noastre, de cauterizare a răului din noi. Spovedania este o operaţie dureroasă, dacă e onestă şi totală, prin care se extirpează din noi izvoarele răului, ocaziile, prejudecăţile, complexele şi catalizatorii păcatului. În acest moment de chirurgie duhovnicească, Dumnezeu transformă în nefiinţă păcatele noastre, le şterge din memoria Sa infinită, prin iubire şi ne dăruieşte puterea Duhului Sfânt de a nu le mai repeta. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre spovedanie: “Dacă noi ne amintim de păcatele noastre, Dumnezeu le va uita, iar dacă noi le vom uita, Dumnezeu şi le va aminti”.

Iată câteva dintre sfaturile pe care este bine să le urmăm atunci când mergem la spovedanie, mai ales dacă este prima Spovedanie, sau una după multă vreme.

Vorbeşte cu Părintele duhovnic. O discuţie în prealabil, înainte de Spovedanie, este în măsură să alunge temerile, prejudecăţile şi părerile despre o asemenea Sfântă Taină. O discuţie liberă şi degajată înseamnă şi o pregătire mentală pentru mărturisirea păcatelor. Duhovnicul îţi poate spune ce rugăciuni să spui înainte de Spovedanie, unde găseşti un ghid de spovedanie etc.
Citeşte rugăciunile pentru Spovedanie. Mărturisirea este un exerciţiu spiritual complex, care merge la rădăcinile căderilor noastre spirituale. Ce altă cale mai bună pentru reconcilierea noastră cu Dumnezeu poate fi decât rugăciunea? Ea aduce şi o sensibilitate şi o atenţie sporită pentru momentul mărturisirii, o simţire a efectelor răului în viaţa noastră, un dor de Dumnezeu şi de curăţie şi o plângere interioară în care păcatele sunt respinse din suflet şi apare hotărârea de a nu mai păcătui. Dumnezeu poate ierta orice păcat dacă ne spovedim sincer şi dacă urmăm tratamentul prescris de Doctor.
Meditează asupra păcatelor tale. O perioadă de bilanţ interior, de gândire retrospectivă şi anticipativă asupra vieţii noastre, amintirea vieţii de păcat şi hotărârea de a abandona vechea viaţă, un clasament interior al căderilor noastre, de la păcatele mici până la cele omorâtoare de suflet, sunt necesare înainte de vorbirea cu Dumnezeu. Inima uşurată de rugăciune, simte mai acut nevoia de pocăinţă.
Să ai o inimă plină de regret. Apropierea de scaunul Spovedaniei înseamnă un pas spre Dumnezeu. Lepădarea de păcate şi de patimi trebuie făcută însă cu străpungerea inimii, cu regret pentru răul pe care l-ai săvârşit, cu dorinţa de a vindeca rănile din sufletul tău, care-L întristează pe Hristos. Modelul de pocăinţă este vameşul din parabola Mântuitorului. Aşadar, smerenia, pocăinţa, privirea înspre pământ, realismul pentru neputinţa sufletului tău, conştiinţa păcătuirii, dar şi speranţa iertării, dorul după virtute, făgăduinţa de a păstra lumina în suflet, toate acestea sunt necesare pentru o spovedanie sinceră. Vindecarea de păcat înseamnă lepădarea lui dar şi o perpetuă atenţie pentru a nu cădea din nou în acelaşi întuneric. Părintele duhovnic trebuie să audă ce este putred şi rău, nu ceea ce este bun. Spovedania nu este povestea vieţii noastre, ci examenul de extirpare a păcatului şi a răului din sufletul nostru.
Fii concis. În timpul spovedaniei, toate păcatele trebuie descrise pe scurt, fără a apela la circumstanţe şi amintiri colaterale, sau în amănunte particulare. Părintele duhovnic poate pune întrebări pentru a vedea gravitatea păcatului. Totuşi mărturisirea nu trebuie să fie prea generală, pentru a permite duhovnicului să vadă amplitudinea şi înrădăcinarea omului în păcat, sau dimpotrivă.
Fii clar. Nu încerca să eufemizezi sau să spui unui păcat altfel decât se numeşte el. Expresii de genul “am fost ispitit”, “am căzut” etc., nu înseamnă nimic în iconomia examenului şi a iertării.
Spovedeşte-te complet. Este important să spui toate păcatele, fără a ascunde ceva. Scopul spovedaniei nu este de a arăta bine la chestionar, ci de a scăpa de păcate şi de a afla adevărul despre noi. Este inutil să mergi la doctor fără să-i spui şi să-i arăţi ce te doare, ci altceva. A ascunde adevăratele simptome este echivalent cu perpetuarea bolii şi cu agravarea ei. A omite un păcat înseamnă că spovedania este incompletă.
Primeşte canonul cu credincioşie şi împlineşte-l. Epitimia sau canonul nu este nicidecum o pedeapsă pentru păcat, ci un medicament care alină durerea şi vindecă rănile interioare ale sufletului. De obicei canonul trebuie să fie proporţional cu păcatul: rugăciuni, milostenie, metanii, post etc. Canonul poate fi şi oprirea temporară de la Sfânta Împărtăşanie, dacă gravitatea păcatelor o cere. Canonul este o realitate flexibilă, care depinde de la caz la caz, şi este destinat accentuării atenţiei penitentului la adevărata viaţă duhovnicească.
Spovedania este un nou început. Păcatele mărturisite sunt iertate de Dumnezeu, dar rănile pe care le-au cauzat sufletului rămân în suflet. Ele trebuie vindecate prin rugăciune şi canon, dar şi printr-o prezenţă ritmică şi atentă la scaunul de spovedanie, pentru a eradica rădăcinile şi prilejurile de păcatuire. A trata păcatul fără a lua în considerare izvorul lui, este echivalent cu a trata efectele, fără a înlătura cauza bolii. Spovedania nu este un sfârşit, ci un început de viaţă nouă. Pocăinţa (“metanoia”) înseamnă “schimbarea minţii”, a modului de viaţă şi al felului de a simţi, în colaborare strânsă cu harul lui Dumnezeu.
Spovedania este o realitate care trebuie repetată frecvent. Pentru a curăţa sistematic sufletul şi pentru a creşte spiritual, omul are nevoie de Spovedanie, cum are nevoie de spălarea trupului. Odată cu abandonarea vechilor păcate, omul devine mai atent şi la nuanţele întunecate ale vieţii, spovedeşte nu numai faptele rele, ci gândurile, intenţiile, ideile, care ar putea aduce întuneric în viaţa sa. Aşa că un om cu o viaţă spirituală avansată, odată cu smerenia, întăreşte şi aprofundează spovedania, ca întâlnire cu Dumnezeu şi ca bilanţ interior al sufletului până la judecata lui Dumnezeu.

(Sursa: doxologia.ro)

RO – Donatii

Donatii

Cei care doresc sa sprijine financiar parohia Sfanta Parascheva din Eindhoven-Oirschot, pot face donatii in contul fundatiei non profit al parohiei.

Lasati un pomelnic la descrierea platii si toti vor fi pomeniti la Sfintele Liturghii drept ctitori ai parohiei noastre.

Stichting Romanian Orthodox Church Saint Parascheva

IBAN: NL51 ABNA 0627 2430 61

RO – Fundatia Noastra

Fundatia Noastra

Fundatia Romanian Orthodox Church Saint Parascheva (R.O.C.S.P)

Nr RSIN: 854653569
Nr inregistrare camera de comert: 62105418
Adresa: Bosscheweg 42, 5741 SX, Beek en Donk
Telefon: 0032/486.26.56.44
E-mail: info@biserica-eindhoven.nl

Scopul fundatiei

Fundatia are drept obiectiv sprijinirea activitatilor parohiei ortodoxe romane Sfanta Parascheva, cu sediul in Eindhoven. Fundaţia este organizată ca o societate non-profit, exclusiv în scopuri caritabile.

Activitatile fundatiei

Fundatia Romanian Orthodox Church Saint Parascheva are drept activitate sustinerea comunitatii ortodoxe romane din Olanda, zona Eindhoven. Aceste activitati contin sustinerea slujbelor in doua duminici pe luna in cadrul parohiei catolice Sint Bernadettekerk in Oirschot, Bernadettestraat nr.2. De asemenea, sustinem activitati sociale de mentinere a traditiilor si culturii romanesti precum cateheza, seara romaneasca, ateliere pentru copii de Craciun, Pasti si alte sarbatori religioase specifice credintei ortodoxe.

Fundatia sustine si procesul de integrare a romanilor in Olanda (prin oferirea unui curs gratuit de limba olandeza) dar si ajutorarea persoanelor cu probleme diferite, atat cetateni romani, cat si alte nationalitati.

Totodata, fundatia organizeaza conferinte cu personalitati din Olanda, Romania si Belgia pe diferite teme religioase. Fundatia colaboreaza cu ambasada romana pentru a facilita integrarea romanilor in Olanda.

Membrii fundatiei

 • Parintele Ciprian-Constantin Pintilie – presedinte
 • Dan Cristian Chirascu – secretar
 • Ionelia Ardelean – trezorerier

Mentionam ca membrii fundatiei nu sunt remunerati pentru activitatile lor.

Felul in care strangem fonduri

Fondurile fundatiei provin din:

 • vanzari lumanari in timpul liturghiilor
 • vanzari carti, calendare, reviste, CD-uri si alte obiecte religioase
 • donatii pentru biserica din timpul liturghiilor
 • donatii prin virament bancar direct in contul fundatiei

Administrarea fondurilor

Fundatia are un cont la banca ABN AMRO, pe numele St Romanian Orthodox – IBAN NL51 ABNA 0627 2430 61 cu drept de acces pentru trezorerierul si secretarul fundatiei. Donatiile sunt depuse la banca in cont dupa fiecare liturghie si se noteaza intr-un fisier excel si intr-un caiet.

Gestionarea fondurilor

Toate donatiile vor fi folosite pentru:

 • plata chiriei bisericii Sint Bernadettekerk in Oirschot, Bernadettestraat nr.2
 • costuri transport parinte
 • fond de ajutor social pentru membrii nevoiasi ai parohiei/scopuri caritabile
 • achizitionare materiale pentru ateliere copii
 • achizitionare lumanari, carti, reviste, calendare religioase
 • costuri de utilizare a contului bancar
 • costuri transport/cazare personalitatilor invitate la conferinte/evenimente

Calendar anual de activitati

 • Sfanta Liturghie o data la doua saptamani
 • Cateheza o data la doua saptamani
 • Curs gratuit de limba olandeza pentru incepatori o data la doua saptamani
 • Seara romaneasca (1-2 ori pe an)
 • Ateliere pentru copii de Craciun, Pasti, primavara si ale sarbatori religioase de-a lungul anului
 • Taina Sfantului Maslu (1-2 ori pe an)
 • Conferinte pe teme religioase (2-5 pe an)

Bilant 17-06-2015

Debit Credit
Donations € 1,824.74
Book sales € 15.00
Candle sales € 495.00
Bank € 836.22
Cash € 0.00
Rental cost € 270.00
Candle cost € 150.25
Travel cost € 794.27
Notary cost € 100.00
Contributions € 100.00
Chamber of Commerce € 50.00
Printing cost € 34.00
TOTAL € 2,334.74 € 2,334.74

RO – Acatistul Sfintei Parascheva

Acatistul Sfintei Parascheva

Rugaciunile incepatoare acatistului Sfintei Parascheva :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele

Condacul 1 :

Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi nevrednicii pacatosi pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam : Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Icosul 1 :

Ingerii din cer cu laude primind duhul tau cel fecioresc din pamintestile locasuri, de bucurie te-au incununat pentru vredniciile tale; caci femeiesc trup purtand si fire slabanoaga, ai stiut a birui toate puterile vrajmasilor prin buna intelepciune; pentru aceasta-ti cantam :

Bucura-te, inteleapta fecioara;
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;
Bucura-te, vrednica mijlocitoare catre Domnul;
Bucura-te, mangaierea oamenilor;
Bucura-te, alinarea de suferinta;
Bucura-te, nadejdea noastra cea tare;
Bucura-te, intarirea credinciosilor;
Bucura-te, liman lin si neinviforat;
Bucura-te, pilda bunei cucernicii;
Bucura-te, luminarea celor nepriceputi;
Bucura-te, scaparea celor deznadajduiti;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 2-lea :

Asa Imparatul tuturor rasplateste biruintele. Asa mana proniei cea ne vazuta intareste neamul omenesc, imbratisand cu credinta cele de dinsa randuite spre mantuire. Pentru aceasta sa ne departam de nelegiuiri; pana cand vom petrece in pacate ? Doamne, intareste inimile noastre ca sa-Ti cantam in fapte bune cantarea cea ingereasca : Aliluia !

Icosul al 2-lea :

Preacinstita fecioara, catre tine am nazuit, catre tine care de multe ori si tu ai luat pe sfinti si pe ingeri in ajutor la pamantestile ispite; fii acum si pentru noi grabnic folositoare, caci te-ai invrednicit a intra inauntrul casei mirelui cu candela luminoasa, precum ne-a povatuit Mantuitorul Hristos, si primeste cantarea aceasta :

Bucura-te, margaritar nepretuit al vistieriei noastre;
Bucura-te, floare nevestejita a Bisericii lui Hristos;
Bucura-te, temelie neclintita a crestinatatii;
Bucura-te, a fecioarelor inzestratoare si rugatoare catre Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, ascultatoare a preotilor cucernici;
Bucura-te, grabnica ajutatoare a strainilor;
Bucura-te, fierbinte mangaietoare a prigonitilor;
Bucura-te, milostiva povatuitoare a v aduvelor;
Bucura-te, invingatoarea dusmanilor;
Bucura-te, izbavirea tuturor celor ce te cheama spre ajutor;
Bucura-te, mare folositoare a sufletelor;
Bucura-te, vindecatoarea de rani a trupurilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 3-lea :

Spre tine pururea nadajduind, de multe boli si primejdii s-a izbavit tara aceasta, alinand si prefacand mania cea cu dreptate pornita asupra noastra de la Dumnezeu, in buna si milostiva indurare, prin ale tale rugaciuni; dar si acum ingrozindu-ne marile nenorociri, la tine nazuim cu lacrimi, sa ne ajuti, ca sa scapam din primejdie si sa cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 3-lea :

Epivata, vazand lauda pamantului ei, rasarind dintru ale sale, cu bucurie te-a intampinat, preacuvioasa, marturisindu-te cu mare cucernicie; iar noi, care in urma ne-am invrednicit a dobindi moastele tale, cum vom putea indestul a propovadui minunile pe care le-ai facut, de nu cantam acestea:

Bucura-te, luminatoarea Moldovei;
Bucura-te, sprijinitoarea Epivatei;
Bucura-te, invatatoarea parintilor tai;
Bucura-te, ceea ce n-ai adunat averi pamintesti;
Bucura-te, adunatoarea cerestilor daruri;
Bucura-te, ceea ce n-ai primit hainele cele scumpe;
Bucura-te, cinstitoarea hainei smereniei;
Bucura-te, indreptatoarea mindriei;
Bucura-te, cinstitoarea fecioriei;
Bucura-te, sprijinitoarea batranilor;
Bucura-te, osanditoarea dusmanilor;
Bucura-te, miluitoarea saracilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 4-lea :

Preacurata Fecioara Marie, Maica lui Dumnezeu, primeste si ale noastre datornice rugaciuni de la noi nevrednicii pe care prin mijlocitoarea noastra sfanta ti le aducem spre iertarea pacatelor si ne da noua pace si mare mila de la Fiul tau, Caruia Ii cantam neincetat : Aliluia !

Icosul al 4-lea :

Celei dupa vrednicie si cu credinta urmatoare a cuvantului lui Dumnezeu, care pentru buna cucernicie a primit darul vindecarilor si plata cereasca, prin glasul Mantuitorului zicand : sluga buna si credincioasa, intra intru bucuria Domnului tau, ii aducem cantarea aceasta :

Bucura-te, samanta neratacita;
Bucura-te, trup neobosit;
Bucura-te, hrana duhovniceasca;
Bucura-te, aur lamurit;
Bucura-te, foc arzator plevilor;
Bucura-te, pamant de indestulare;
Bucura-te, rodul pocaintei;
Bucura-te, alinarea relelor cugetari;
Bucura-te, risipitoare de furtuni;
Bucura-te, aducatoare de mana;
Bucura-te, datatoare de mangaieri;
Bucura-te, mijlocitoarea tuturor crestinilor catre Domnul;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 5-lea :

Obositi de truda gandurilor lumesti ne-am desteptat acum noi, ticalosii, lacrimand, ca nu avem incotro intinde nadejdile dupa faptele noastre spre a ne linisti, nefacand nici un lucru vrednic de mantuire si temandu-ne de taiere ca smochinul neroditor, cadem inaintea ta plangand, Sfanta Paraschevo, si strigam : miluieste-ne, ca dimpreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu cantarea de mantuire : Aliluia !

Icosul al 5-lea :

Cine nu te va ferici pe tine, cuvioasa, ca te-ai invrednicit a potoli prin nevointele tale zburdalnicia trupului si a dobindi mantuirea sufleteasca cu cinstea cea neluata de maini omenesti a cerestii mariri ? Sau cine nu te va ferici iarasi ca ai strabatut prin viteazul tau cuget impletiturile vicleanului cele amigitoare, si l-ai rusinat ? Pentru aceasta primeste urmatoarea cantare :

Bucura-te, turnul biruintei;
Bucura-te, usa mantuirii;
Bucura-te, pavaza credintei;
Bucura-te, locasul statorniciei;
Bucura-te, chipul bunatatilor;
Bucura-te, apararea cinstitei cruci;
Bucura-te, inchinatoarea ei vrednica;
Bucura-te, ca prin al ei ajutor ai fost izbanditoare;
Bucura-te, ca printr-insa te-ai facut lui Hristos urmatoare;
Bucura-te, a biruintei frumoasa stalpare;
Bucura-te, invingatoare a stapanirii iadului;
Bucura-te, mostenitoarea cerestii mangaieri;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare !

Condacul al 6-lea :

Dar cum vom canta mai cu vrednicie sau cu ce cuvinte vom lauda marirea faptelor tale, noi nevrednicii ? Ca nici faptele, nici credinta nu ne apropie de preacinstitele tale lucrari; dar, marturisind slabiciunea noastra, ne rugam tie a ne ajuta si a mijloci catre Dumnezeu sa primeasca cantarea : Aliluia !

Icosul al 6-lea :

Ne-au cuprins acum dureri ce nu sunt spuse, nici un ajutor omenesc de la nimeni nu asteptam, toti ne-au parasit deodata, pana si placerile ce odinioara ne desfatau acum se lupta cu noi; vai de ticalosia noastra, nu avem alta nadejde decit mila lui Dumnezeu si al tau ajutor sfant. Pentru aceasta ne rugam tie, grabeste a ne asculta, vindecandu-ne, ca sa cantam tie:

Bucura-te, leacul durerii;
Bucura-te, mana vindecarii;
Bucura-te, casa ocrotirii;
Bucura-te, raza mangaierii;
Bucura-te, cortul indestularii;
Bucura-te, roua fierbintelii; Bucura-te, mantuirea de boli;
Bucura-te, scaparea celor inspaimantati;
Bucura-te, izgonitoare de pagube;
Bucura-te, privighetoare neadormita;
Bucura-te, stea luminatoare;
Bucura-te, scara izbavitoare;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 7-lea :

Doamne, cerceteaza si vindeca pe robii tai cei cuprinsi de durere, zice preacuvioasa, rugandu-se neincetat, ca nu au reazem, nici mangaiere. Iar zilele grele sunt, si pentru ca ne-am mantuit, sa ne bucuram si sa cadem la Dumnezeu, pocaindu-ne si cantand : Aliluia !

Icosul al 7-lea :

Nelegiuirile noastre, multimea strambatatilor pe care le-am pricinuit aproapelui nostru, astazi ne osandesc si nu stim ce vom raspunde mergand la judecata, unde toti ne prigonesc, toti se ridica asupra noastra sa ne impileze; tu insa, o, preabuna maica, care asculti marturisirea noastra, mijloceste catre Domnul, sa prefaci soarta osandirii noastre in bunatati, scotind din inimile vrajmasilor nostri toata uraciunea si te vom preamari cu laude ca acestea :

Bucura-te, mijlocitoarea celor gresiti;
Bucura-te, folositoarea celor asupriti;
Bucura-te, indreptatoarea judecatorilor rai;
Bucura-te, doveditoarea celor clevetiti;
Bucura-te, scaparea celor judecati si osanditi;
Bucura-te, contenire a patimilor;
Bucura-te, nesprijinitoarea celor ce cauti numai folosul lor;
Bucura-te, neizbandire a mijlocitorilor celor vicleni;
Bucura-te, domolire a celor puternici;
Bucura-te, inlesnire a slabanogilor;
Bucura-te, starpitoare a rautatilor;
Bucura-te, izvoratoare a milostivirii;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 8-lea :

Acestea graind, ne linistim, ne veselim si ne bucuram; salta sufletele noastre ca nu-si vor rade de noi vrajmasii nostri. Nu ne va parasi Dumnezeul nostru pana in sfarsit, pentru rugaciunile tale, preacuvioasa, ci trimitand mila Lui asupra poporului, precum este obisnuit, si noi, nevrednicii, ne vom impartasi cu el de ale Sale bunatati, cu care dimpreuna vom cinta lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 8-lea :

La toti vom spune minunile tale, in glas vom canta praznuirea ta, dupa datoria obstii care ti-aduce spre multumire : marire laudei tale, marire indelung-rabdarii cu care te-ai incununat, nevoindu-te prin credinta, marire faptei celei cu statornicie urmata dupa pilda Iubitorului de oameni; pentru acestea graim catre tine:

Bucura-te, mireasa duhovniceasca;
Bucura-te, cununa adevarului;
Bucura-te, toiagul biruintei;
Bucura-te, marirea monahilor;
Bucura-te, povatuitoare a obstii;
Bucura-te, cinstitoare a cuvioaselor;
Bucura-te, pazitoare a sihastrilor;
Bucura-te, pomenitoare a veacurilor;
Bucura-te, propovaduitoare a dreptei credinte;
Bucura-te, surpatoare a eresurilor;
Bucura-te, dobandirea slavei dumnezeiesti;
Bucura-te, urmatoarea Cuvantului ceresc;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 9-lea :

Pe sfanta folositoare celor ce sunt intru nevoi, toti cu bucurie sa o laudam, pe cinstita Parascheva, ca aceasta viata nestricacioasa a luat in veci; pentru aceasta marire a aflat, si darul de minuni, cu porunca lui Dumnezeu, cantand : Aliluia !

Icosul al 9-lea :

Rau-cugetatorii prin tine mustrati fiind, se inspaimanta vazand slava lui Dumnezeu, cea gatita omului departat de pacate, in tine luminand , vazand taina cea necuprinsa a chipului maririi, asupra ta cuvioasa, ca astazi straluceste aducand credinciosilor daruri de vindecari; pentru aceasta ei s-au rusinat pocaindu-se si noi ne-am veselit, cantandu-ti tie :

Bucura-te, izbavitoarea noastra;
Bucura-te, povatuitoare;
Bucura-te, indreptatoare;
Bucura-te, izgonitoare de rele;
Bucura-te, aducatoare de bun miros;
Bucura-te, otravitoarea jivinelor;
Bucura-te, starpitoarea insectelor;
Bucura-te, feritoarea de naluciri;
Bucura-te, risipitoarea de grindina;
Bucura-te, aducatoarea de ploi manoase;
Bucura-te, imbelsugatoarea de roade bune;
Bucura-te, veselitoarea plugarilor;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 10-lea :

Niciodata nu vom inceta a vesti minunile tale, preacuvioasa, ca de n-ai fi stat tu, rugandu-te pentru tara aceasta pe care o pazesti cu preacuratele tale moaste, cine ne-ar fi izbavit din atatea primejdii, sau cine ne-ar fi usurat de bolile care au venit asupra noastra, pentru pacatele noastre cele multe? Deci dimpreuna cu tine cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 10-lea :

Zidurile casei parintilor tai n-au fost puternice, nici indestulatoare pentru a te opri de la marimea hotararii ce ai facut, fagaduindu-te a imbratisa viata monahiceasca; pentru aceasta si departandu-te de toata dezmierdarea si placerile lumesti, haina cea scumpa cu a cersetorului, venind de la biserica, ai schimbat-o, parasindu-ti parintii care te certau cu mustrari de la asemenea plecare. Deci cu smerenie dobandind cele preainalte, de la toti auzi:

Bucura-te, trandafir neatins de viermele trufiei;
Bucura-te, crin rasadit in gradina cea de sus;
Bucura-te, patul nevinovatiei;
Bucura-te, scaunul domniilor;
Bucura-te, sceptrul celor ce conduc;
Bucura-te, ocrotitoare neobosita;
Bucura-te, aparatoare neinfruntata;
Bucura-te, prigonitoare a celor ce ne ispitesc;
Bucura-te, cinstitoare a celor ce ne miluiesc;
Bucura-te, intaritoare a celor ce ne slujesc;
Bucura-te, luminatoare a celor ce ne mangaie;
Bucura-te, impreuna-lucratoare cu cei ce ne hranesc;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 11-lea :

Suntem plini de pacate, indurate Doamne, si greu se lupta sufletele noastre gandind la judecata, caci ce vom face noi pacatosii, napadindu-ne deodata neprevazutul sfarsit ? Mila cerem, Doamne, mila Hristoase al nostru, caci nu avem chip de indreptare; nu trece cu vederea rugaciunile noastre si pocainta, care in tot ceasul dupa pacate ne-a cuprins si primeste ca inchezasuitoare a bunei noastre vointe si a temerii de Tine, rugaciunea aceasta, pe langa care Ti-aducem mijlocitoare si pe maica noastra Parascheva, cantand cu dansa dimpreuna : Aliluia !

Icosul al 11-lea :

Multi pacatosi mai inainte de noi si-au dobandit mantuirea umilindu-se. Cum dar si noi ne vom departa de aceasta nadejde ? Catre tine insa nazuim, preacuvioasa maica, si nu vom fi rusinati, nedepartandu-te de noi ca de pacatosul acela care langa tine a fost inmormantat fara a i se cunoaste nevrednicia sa si pentru care ai cerut prin vedenie sa i se mute trupul cel stricat de langa moastele tale. Deci ne rugam primeste rugaciunile si lacrimile noastre, mijlocind iertarea pacatelor noastre pentru ca iti cantam:

Bucura-te, smerenie inalta;
Bucura-te, fecioara neintinata;
Bucura-te, comoara nedesertata;
Bucura-te, maica prealaudata;
Bucura-te, mantuirea cea smerita;
Bucura-te, lauda celor cinstiti;
Bucura-te, mangaierea celor nenorociti;
Bucura-te, povatuitoarea celor rataciti;
Bucura-te, buna mea sfatuitoare;
Bucura-te, preablanda indreptatoare;
Bucura-te, sufleteasca veselitoare;
Bucura-te, grabnica ajutatoare;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 12-lea :

Nespusa este mangaierea noastra, privindu-te, cu noi petrecand, ca un dar al lui Dumnezeu ce s-a trimis tarii acesteia; ca de ce boli am fost cuprinsi si nu ne-ai vindecat; in care scarbe si nu ne-ai bucurat; de cate ori lipsiti, prigoniti si in razboaie si tu ne-ai ajutat noua, in totul plinind cuvintul Mantuitorului din Evanghelia Sa ! Pentru aceasta cu smerenie dobandind dreapta cea preainalta la scaunul maririi, iti cantam tie : bucura-te ! si lui Dumnezeu lauda cea cereasca : Aliluia !

Icosul al 12-lea :

Izbiveste-ne pe noi, maica, de toati boala, de ciuma, de holera si de vraimasi; izbaveste-ne pe noi, maica, de lacuste, de gindaci si de toata rautatea; izbiveste-ne pe noi, maici, de foc, de grindina si de fulger; izbiveste-ne pe noi, maica, de chinul cel de veci si de ceasul osindirii si ne invredniceste a dobindi prin rugaciunile tale starea cea de-a dreapta in ziua judecatiF, prin mintuirea sufletelor noastre, ocrotindu-ne si hranindu-ne in pace pini la risuflarea cea mai de pe urmi, ca sa-ti eintam:

Bucura-te, alauta duhovniceasca;
Bucura-te, trambita apostoleasca;
Bucura-te, faclie luminoasa;
Bucura-te, raza cereasca;
Bucura-te, nadejdea oamenilor;
Bucura-te, izgonirea demonilor;
Bucura-te, tamaduirea ranilor;
Bucura-te, feritoarea de rautati;
Bucura-te, aducatoarea de bunatati;
Bucura-te, luminatoarea casnica a Moldovei;
Bucura-te, izbavitoarea lui Vasile Voievod si a altor miluitori;
Bucura-te, sprijinitoarea si a mea, a smeritului pacatos;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Condacul al 13-lea :

( acest condac se zice de trei ori )

Ne inchinam lui Dumnezeu si cinstim sfantele tale moaste, Cuvioasa Maica Paraschevo, propovaduind cu marire si cantari toate minunile tale care prin darul lui Dumnezeu si pentru a noastra mantuire am dobindit; bine primita fa rugaciunea noastra, sfanta, si grabeste totdeauna a ne ajuta ca sa cantam cu bucurie ispravile tale si slava lui Dumnezeu : Aliluia !

Apoi se zice iarasi Icosul intai :

Ingerii din cer cu laude primind duhul tau cel fecioresc din pamintestile locasuri, de bucurie te-au incununat pentru vredniciile tale; caci femeiesc trup purtand si fire slabanoaga, ai stiut a birui toate puterile vrajmasilor prin buna intelepciune; pentru aceasta-ti cantam :

Bucura-te, inteleapta fecioara;
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;
Bucura-te, vrednica mijlocitoare catre Domnul;
Bucura-te, mangaierea oamenilor;
Bucura-te, alinarea de suferinta;
Bucura-te, nadejdea noastra cea tare;
Bucura-te, intarirea credinciosilor;
Bucura-te, liman lin si neinviforat;
Bucura-te, pilda bunei cucernicii;
Bucura-te, luminarea celor nepriceputi;
Bucura-te, scaparea celor deznadajduiti;
Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Si Condacul intai :

Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinta ii aducem noi nevrednicii pacatosi pentru mijlocirile sale. Ca mari daruri ne-am invrednicit a dobandi, de la izvorul cel pururea curgator de bunatati al Mantuitorului nostru, si sa-i cantam : Bucura-te, Paraschevo, mult folositoare!

Rugaciune catre Sfanta Parascheva :

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne ! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.

RO – Viata Sfintei Parascheva

Viata Sfintei Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăz­nuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cu­noscută în popor cu numele “Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost nu­mi­tă, mai cu seamă în Moldova, “Vinerea Mare”. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pre­tutindeni, viața de după moarte a Sfintei Pa­­rascheva arată că sfin­țenia ridică din nea­mul său pe omul ce s-a ase­­mănat cu Dum­ne­zeu, făcându-l lumină de iu­bire și apropiere între toți cei care măr­tu­ri­­sesc și viază întru aceeași credință. Mărturie des­pre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfin­tei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hra­­mul Cuvioasa Parascheva nu numai în Mol­­­dova, dar și în Tran­silvania și în Țara Ro­mâ­­nească.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pă­mânt în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învă­țătură în limba română despre viața sfin­­tei o găsim în “Cartea românească de în­vă­ță­tură” a mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

S-a născut în Epivata (azi Boia­dos), pe țăr­mul Mării Mar­mara, în apropiere de Cons­tan­­ti­nopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci ca­pi­tala Imperiului bizantin. Pă­rinții ei, oa­meni de neam bun și cre­dincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dum­nezeu, în­dem­nând-o spre de­prin­­derea fap­te­lor bune, dar mai ales a postului, ru­găciunii și milos­te­niei. Un frate al ei, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie; a fost ales epis­cop în localitatea Madite pentru dra­­gos­tea față de cele sfinte și pentru cultura sa de­ose­bită.

Sfânta Parascheva și-a petrecut anii co­pi­lă­­riei în casa părinților, sub ocrotirea acestora. Se spune că pe când avea zece ani, “fiind într-o bi­serică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: “Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34). Chemarea Mântui­to­ru­lui a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a îm­păr­țit toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.

Moștenind o mare avere de la părinți, îm­preună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moș­te­ni­re și, “părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a re­­tras “în adâncul pustiei”. S-a oprit mai întâi la Con­stanti­nopol, unde a ascultat cuvinte de în­­vă­țătură de la călugări și călugărițe cu aleasă viață duhovnicească. Urmând sfaturile aces­to­ra, a pă­răsit capitala, îndreptându-se spre ți­­nutul Pontului. Vreme de cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în do­rința de a-și petrece restul vieții în locurile bine­­cuvântate de viața pă­mân­tească a Mân­tui­­to­rului Iisus Hristos și a Sfin­ților Apostoli. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mă­­năstire de călugărițe în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul și s-a înăl­țat duhov­ni­­cește în rugăciune, întocmai ca Sfântul Ioan Bo­tezătorul, ca Sfânta Maria Egipteanca și ca atâția alți ostenitori ai pustiei roditoare de de­să­vâr­șire. Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în Cazania sa, spune că acum Sfânta nu mai avea grijă “nici de veșminte și de așternuturi, nici de mâncări și de mese, nici de casă sau sluj­­nice, ci numai de curăția sufletului și de răs­puns județului (judecății n.n.) ce va să fie”. Ea “pururea suspina și nepărăsit tânjea cumu-și va înfru­mu­seța sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va îndulci la vederea Mirelui său, de slava și de lu­mina și de bucuria cea fericită. De aceasta … ochii de la­crimi îi erau întunecați pu­rurea”.

Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîn­toar­că în locurile părintești: “Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. După ce a avut această vedenie, sfânta “fără de voie lăsă pustia și se întoarse în lume și la Țarigrad veni”. Și mereu în biserica Precistei ce este în Vlaherne și către icoana Sfinției Sale căzu și cu lacrimi se ruga așa și zicea: “N-am altă nă­dej­de, n-am alt acoperământ. Tu-mi fii în­drep­­­tătoare, tu-mi fii folositoare… Că până am umblat în pustie pe tine te-am avut aju­tor, iar acum, dacă m-am întors în lume, în­drep­­tează-mă până la sfârșitul vieții mele, că altă nădejde nu am”.

Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epi­vata, localitatea în care văzuse lumina zilei, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. “Acolo”, con­tinuă mitropolitul Varlaam, “trudă cătră trudă și durere cătră durere adăugă, cu post și ne­dormire pe sine se înfru­mu­­seța…, cu lacrimi pă­mântul uda și se ruga: Doamne Iisuse Hris­toa­se, caută din lăcașul Tău cel sfânt; am lăsat toate și după Tine am că­lă­torit în toată viața mea. Și acum, îndură-Te Doamne, spune înge­rului blând să ia cu pace sufletul meu”. Împăcată cu sine, cu oa­me­nii și cu Dumnezeu, și-a dat astfel sufletul întru odihna Mirelui ceresc.

A fost îngropată ca o străină, fără ca ni­meni să știe cine era. Dar Dumnezeu, voind să o proslăvească, a descoperit în chip mi­nu­nat cine era acea străină. Se spune că un ma­ri­nar a murit pe o corabie și trupul i-a fost arun­cat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creș­tini să-l îngroape după rânduiala creș­ti­nească. Săpând deci o groapă, “aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred și plin de mi­reasmă”. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului, cel rău mirositor.

Dar, în noaptea următoare, unuia din creș­­tinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șe­zând pe un scaun luminat și înconjurată de mul­țime de îngeri. Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: “Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dumnezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?” Iar îm­pă­răteasa pe care o văzuse în vis și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste. Aceeași vedenie a avut-o și o fe­meie credincioasă, cu numele Eftimia, într-același chip și în aceeași noapte, și a doua zi amândoi au spus tuturor minunata întâmplare.

Credincioșii de acolo, auzind de visul celor doi, au înțeles că este un semn dum­ne­zeiesc, drept care au luat trupul Cuvioasei din mor­mânt și l-au adus cu mare bucurie, “cu lu­mini și cu tămâie”, așezându-l în Biserica Sfin­ții Apostoli din Epivata. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște. Se spu­ne că drept-credincioșii creștini din Epivata au zidit o bi­serică chiar pe locul în care au trăit părinții ei și unde ea însăși văzuse lumina zilei.

Vestea despre minunile care se săvârșeau în apro­pierea cinstitelor moaște s-a răs­pândit cu­rând în Tracia și în Peninsula Balcanică. Este foarte probabil că Patriarhia ecumenică va fi procedat de timpuriu la canoni­za­rea ei, adică la trecerea ei în rân­dul sfinților.

După trecerea ei la viața veș­nică și după mi­­nunata desco­pe­rire a cinstitelor ei moaște s-au alcătuit unele scrieri despre scurta ei viață pă­mân­tească și istoria strămutării moaș­te­lor. Po­trivit tra­diției, cea mai veche lucrare aghio­grafică dedicată Sfintei Cuvioase Paras­cheva a fost scrisă de diaconul Vasilisc, la cererea patriar­hului ecumenic Nicolae al IV-lea Muzelon (1145-1151), pe la mijlocul vea­cului al XII-lea. Alta a alcătuit marele patriarh Eftimie al Târ-novei, în a doua jumătate a vea­cu­lui al XIV-lea, care a folosit, ca și alți aghio­grafi de mai târziu, scrierea diaconului Va­silisc. Mitropolitul Matei al Mirelor, care a trăit în Mănăstirea Dealu, de lângă Târ­go­viș­te, a alcătuit, în grecește, o nouă “viață”, pre­cum și slujba Cuvioasei Parascheva, pe la anul 1605. Câțiva ani mai târziu, viața ei a fost inclusă de mitropolitul Varlaam al Mol­dovei, în Cazania lui, tipărită la Iași în 1643, fără îndoială folosind manuscrise grecești și sla­vo­nești, prelu­crate după scrierea patriarhului Efti­mie. Nevoințele ei au fost înfățișate pe scurt și de marele mitropolit Dosoftei al Mol­dovei în lucrarea sa Viața și pe­tre­­cerea sfin­ți­lor (4 vol. Iași, 1682-1686), pre­cum și în alte Vieți de sfinți și în edițiile Mi­neielor tipărite la noi în țară. Dintre străinii care i-au mai cer­ce­tat viața con­sem­năm pe cu­nos­­cu­tul aghio­graf grec Ni­­codim Aghio­ri­­tul (1749-1809). Spre sfâr­­­­­șitul seco­lu­lui al XIX-lea învățatul epis­cop Mel­­­chisedec Țte­fă­­nes­cu al Ro­ma­nului (1823-1892), a tipărit o lu­crare specială, intitulată Viața și mi­nu­nile Cu­vi­oasei noastre Parascheva cea nouă și istori­cul sfintelor ei moaște (Bu­cu­rești, 1889). Câțiva teologi români din secolul trecut de asemenea s-au ocupat cu viața și sfintele ei nevoințe: Pr. Gh. Pă­vă­loiu (1935), Arhim. Varahil Jitaru (1942), D. Stă­nes­cu (1938), Pr. M. Țesan (1955), Pr. Scar­lat Por­cescu, Pr. Prof. Mircea Păcurariu ș.a.

După ce au stat în Biserica Sfinții Apos­toli din Epivata vreme de vreo două sute de ani, săvârșindu-se multe semne și minuni în jurul lor, datorită eve­nimentelor politice care au adus mul­tă durere în țările balcanice, cinsti­tele moaște ale Sfintei Parascheva au fost stră­mutate în mai multe locuri, fiind tuturor ali­nare în suferință, liman lin și neînviforat al celor care o cinstesc și o cheamă în rugăciune să mijlocească la Atot­milostivul Dumnezeu.

În anii 1185-1186, bulgarii și valahii din su­dul Dunării, care de aproape două secole se găseau sub do­minația Imperiului bizantin s-au răs­culat îm­potriva asupritorilor, sub con­du­ce­rea fraților Petru și Asan, români de neam, în­te­meind un stat nou, cu­noscut sub numele de “Im­periul vlaho-bulgar”, având capitala la Târ­no­vo. Peste câțiva ani, în 1204, ca­valerii apu­seni porniți în Cruciada a patra au ocupat Con­stantinopolul, întemeind aici un “imperiu latin de Constantinopol”, care a dăinuit până în anul 1261, condus de împărați veniți din Apu­sul Eu­ropei. În aceste împrejurări, bi­zan­ti­nii au creat două mici imperii, unul în Asia Mică, cu ca­pitala la Niceea, nu departe de Con­stan­tinopol, altul în Tesalia, cu capitala la Te­­salonic. Da­torită relațiilor prietenești din­tre împă­ratul Ioan Asan II din Târnovo (1218-1241) și împă­ratul de atunci din Cons­tan­tinopol, în anul 1235 sau curând după aceea, moaștele Cuvioasei Pa­rascheva au fost stră­mutate de la Epivata la Târnovo, capitala im­periului ro­mâno-bulgar, oraș care devenise între timp reședință patriarhală. Muta­rea lor s-a făcut într-o impre­sio­nantă pro­ce­siune con­dusă de mi­tropolitul Marcu din Preslav, în­­soțit de numeroși clerici, fiind în­tâm­­pi­nate pre­tu­tindeni cu flori, lu­mâ­nări și slujbe de că­tre drept-cre­dincioșii ro­mâ­ni și bulgari din sudul Dunării. La Târnovo au ieșit întru în­tâm­­pi­na­rea lor împăratul Ioan Asan II, mama sa, Elena, și so­ția sa, Ana, precum și pa­triar­hul de aici. Au fost așe­zate în Biserica Maicii Dom­nului. Se spune că îm­pă­ratul ar fi zidit, în apro­pierea reședinței sale, o bise­rică având hramul Sfânta Parascheva.

La Târnovo moaștele Cuvioasei Pa­ras­che­va au rămas timp de 160 de ani. Probabil acum s-a alcă­tuit slujba ei, care a intrat în Mi­ne­iul pe luna oc­tom­brie. Iar în a doua ju­mă­ta­te a vea­cului al XIV-lea, patriarhul Eftimie al Târnovei, “se pare un valah”, i-a scris viața, cu mai multe amănunte decât o făcuse dia­co­nul Vasilisc.

Dar tot pe atunci turcii au pătruns în Eu­ropa. Rând pe rând au cucerit părți însemnate din Penin­sula Balcanică. În 1393 au cucerit par­tea răsări­tea­nă a imperiului vlaho-bulgar, îm­preună cu capitala Târ­novo, iar peste trei ani și partea apuseană, încât acest stat și-a în­cetat existența.

În astfel de îm­pre­ju­rări dramatice pen­tru creș­­ti­ni, moștele Cuvi­oasei Pa­ras­cheva au fost mu­tate la Bel­grad. Acolo au stat până în anul 1521, când turcii au cu­cerit și acest oraș, iar Ser­bia a fost transformată în pa­șa­lâc. Acum moaștele au fost solicitate de pa­triarhul ecu­me­nic Ie­remia I sultanului, care a acceptat să i le dea în schimbul unor daruri. Pa­triarhul a ho­tărât ca ele să fie aduse în Constan­tinopol, fosta capitală a Imperiului bizantin (cucerit de turci în 1453, care i-au dat numele Is­tan­bul). În drum spre marele oraș întemeiat de sfân­tul împărat Con­stantin cel Mare, cins­ti­te­le moaște ale Cu­vi­oasei Parascheva au fost ex­pu­se din loc în loc pentru a fi văzute și să­ru­tate de credincioșii ortodocși din Peninsula Bal­canică aflați sub stă­pânire turcească. Pen­tru început, au fost așe­zate în biserica Sfânta Maria Panmacaristos, pe atunci Catedrală pa­triar­­ha­lă. După transfor­marea acesteia în gea­mie, au fost mutate în alte biserici: Vlahserai (1586), Sfân­tul Dumitru (1597) și Sfântul Gheorghe din car­tie­rul Fanar (1601).

După 120 de ani ele au cu­nos­­cut ultima stră­mutare, de data aceasta spre pământul ro­mâ­­nesc. În anul 1641, după ce binecre­dincio­sul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, câr­muitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu mem­­brii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva “pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spu­ne în “scrisoarea sinodi­cească”. Racla cu cin­stitele moaș­te a fost transpor­tată cu o corabie pe Marea Nea­gră, fiind însoțită de trei mi­tropoliți greci (Ioa­nichie al He­ra­cleei, Partenie al Adrianopolului și Teo­fan al Pa­leopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, au fost întâm­pinate de Vasile Vodă Lupu, de mi­­tro­­politul Varlaam și de episcopii de Ro­man și Huși, de cler și credincioși. În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așe­zate în minunata biserică a Mănăs­ti­rii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria dom­ni­torului. Cins­titele moaște au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lă­caș, din acest motiv fiind mutate în pa­ra­clisul mănăstirii. Dar în seara zilei de 26 de­cem­brie 1888, după slujba Vecer­niei, din nea­tenție, a rămas aprinsă o lu­mânare din sfeș­ni­cul de lângă racla din lemn în care erau așe­za­te cinstitele moaște; peste noapte sfeșnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla, arzând mocnit toată noaptea și “prefăcându-l într-o grămadă de cărbuni”. A doua zi dimineața, autoritățile de stat și bisericești, preoții și cre­dincioșii au constatat că cinstitele moaște au rămas neatinse; încă o mi­nune săvârșită prin puterea lui Dumnezeu. Fe­ricitul întru po­menire, Mitropolitul Iosif Na­niescu, a cercetat pa­ra­clisul, preaslăvind mi­nunea dumnezeiască. Pre­­fectul județului Iași, Leon Negruzzi, și pro­cu­ro­rul general al ora­șului au consemnat în procese ver­bale cele în­tâmplate. Ridicate din mormanul de jar, moaș­tele Cuvioasei au fost adăpostite pro­vi­zo­riu în altarul paraclisului de la Mănăs­tirea Sfinții Trei Ierarhi și în curând strămutate în noua Catedrală mi­tropolitană din Iași, care fu­sese sfințită cu puțin timp mai îna­inte, la 23 aprilie 1887. Aici se găsesc și astăzi, fiind cinstite de obștea drept-credincioșilor mol­do­veni, care îi cer Sfintei Parascheva să mij­lo­ceas­­că pen­tru ei înaintea tronului ceresc, ve­ne­rând-o cu mul­tă evlavie, ca pe o adevărată ocrotitoare a Mol­dovei.

În ședința din 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca­nonizarea unor sfinți din neamul nostru, pre­cum și generalizarea cul­tu­lui unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țară la noi. Ho­tă­­rârea respectivă a fost transpusă în fapte în ca­drul unor mari festivități bisericești din cur­sul lunii octombrie 1955. În cazul Cu­vioasei Paras­che­va, gene­ralizarea cul­tului ei s-a făcut în Catedrala mitro­poli­tană din Iași, la 14 oc­tom­brie 1955, în pre­zența a nu­me­roși ierarhi ro­­mâni, pre­cum și a unor repre­zen­tan­ți ai Bisericii Or­to­­do­xe Rusă și Bul­gară.

Drept-credincioșii creștini de pretutindeni o cinst­esc prin participarea lor la slujbele din 14 octombrie, în fiecare an, iar cei din Iași și din îm­pre­jurimi o cheamă în rugăciune, în orice clipă de cumpănă, cerându-i ocro­tire și ajutor. Sfânta Cuvioasă Parascheva este consi­derată, pe drept cuvânt, ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove, pentru că de-a lungul anilor mol­dovenii au simțit în viața lor lucrarea mi­nunată a harului dumnezeiesc prin mijlo­cirea Cuvioasei Parascheva cea mult folositoare.

De multe ori, vin oameni de pe tot cu­prinsul țării să-și plece genun­chii în fața raclei cu cinstitele ei moaș­te, ca să mul­­țumească pen­tru ajutorul și binecu­vân­­tarea ce lumi­nea­ză în via­ța lor.

Viața curată, împletită prin ru­gă­­ciune și fapte bune, tinerețea care stră­lucește peste vea­curi precum lu­mina din candelele fe­cioa­relor înțe­lep­te, sunt pentru noi un îndemn la mai multă rugă­ciu­ne și priveghere, la căutarea bu­curiei pe care o aduce în inimi prezența Du­hului Sfânt. Simbol al fră­ție­tății ortodoxe, Sfân­­ta Parascheva, lumină­toa­rea casnică a Mol­dovei, ne aduce din acea primă ju­mă­tate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pă­mânt, când Biserica era una și nedespărțită, nădejdea biruinței asu­pra patimilor, dez­bi­nă­ri­lor și necazurilor din lume, prin iubirea sme­rită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.

RO – Cununie

Cununia

Vom posta informatii curand.

RO – Botez

Botezul

Dacă în familia voastră urmează să vină pe lume un copil, felicitări! Să vă trăiască și să se mântuiască! Vă recomand să citiți cu atenție rândurile de mai jos, ca să știți tot ce e cu adevărat important, din perspectiva Bisericii, în legătură cu botezul unui copil.

Botezul – dacă trebuie să o mai spun – nu este nici „tradiție” populară, nici un „act magic”, nici un „drept” care ni s-ar cuveni în mod automat, ci reprezintă actul fundamental de intrare în Biserică și, ca urmare, trebuie primit cu respectul și înțelegerea cuvenite acestei Sfinte Taine a Bisericii.

Nu vă luați după informațiile (adesea inexacte) publicate pe diverse site-uri, nici nu dați importanță sumedeniilor de obiceiuri populare (unele din ele, de origine păgână) legate de acest eveniment: vă sfătuiesc să vă ghidați în primul rând după rânduielile teologice (bisericești), pentru a avea un Botez binecuvântat. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să mă contactați pentru a le discuta împreună (vedeți secțiunea CONTACT).

Mama, înainte de naștere

Este foarte important ca mama care urmează să aducă pe lume un copil să se spovedească și să se împărtășească mai înainte, pentru ca pruncul ei să se nască în această binecuvântare. Dacă mama nu se poate deplasa, contactați-mă, – voi veni acasă la voi. Rugați-vă pentru copilul vostru, măcar câteva minute pe zi, și căutați să păstrați în casă o atmosferă de pace și bucurie, care se va transmite și pruncului din pântecele mamei.

După naștere

După ce mama și pruncul vin acasă, e bine să mă chemați încă din primele zile pentru a face împreună o rugăciune de sfințire. E prima voastră sfințire în noua familie! Vom face agheasmă, ne vom ruga pentru sănătatea mamei și binecuvântarea casei și (dacă au trecut 8 zile de la naștere) vom citit pruncului rugăciunea de „punere a numelui”, primul său pas de intrare în Biserică. Dar, dacă nu este posibil să ne întâlnim acasă, atunci tatăl sau altcineva din familie să vină la biserică pentru a primi agheasmă pentru acasă, iar după opt zile (sau mai târziu, dar până la Botez) va aduce și pruncul, pentru citirea rugăciunilor.

Explicație: Rânduiala de a pune pruncului numele în a opta zi de la naștere este biblică, fiind amintită și în Evanghelie. În ziua a opta i s-a pus numele Mântuitorului: „Și când s-au împlinit opt zile [de la naștere], la tăierea-împrejur I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, mai înainte de a se zămisli în pântece.” (Luca 2,21) De ce ziua a opta? – pentru că, săptămâna având șapte zile, ziua a opta este simbolul veșniciei, al „zilei” care nu se va mai sfârși niciodată în viața de apoi.

La 40 de zile de la naștere

După ce au trecut 40 de zile de la naștere, mama și pruncul sunt chemați la biserică, pentru rugăciunile rânduite. Mamei i se vor citi rugăciuni speciale pentru această ocazie și se va putea împărtăși, iar pruncul (dacă nu e botezat) va fi îmbisericit, adică va fi închinat Bisericii, acesta fiind al doilea pas al său spre Botez, după „punerea numelui”. Dacă pruncul este deja botezat, el va fi doar împărtășit, împreună cu mama.

Explicație: Și această rânduială la 40 de zile este de origine biblică. Evanghelia (Luca 2,22) amintește episodul în care Iosif și Fecioara Maria l-au adus pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim, fiind primit în brațele Dreptului Simeon – sărbătoare păstrată în Biserică sub numele „Întâmpinarea Domnului”.
Alegerea numelui de Botez

Vă sfătuiesc să alegeți copilului un nume din calendarul ortodox, în cinstea unui sfânt al Bisericii. Nu vă luați după moda trecătoare a unor nume „deosebite” – moda se duce, dar numele din calendarul Bisericii sunt pomenite neîntrerupt de aproape 2000 de ani. Vă îndemn, de asemenea, să nu puneți copilului vostru mai mult de un nume. De altfel, nu este greu de înțeles că niciodată nu-l vom striga pe ambele nume. Apoi, având un singur nume – iar acela, de sfânt – copilului îi va fi mai ușor să se așeze, treptat, într-o relație consecventă cu acel sfânt ocrotitor al său.

Alegerea nașilor de Botez

Nașul de botez este părintele spiritual al copilului. El poate fi o singură persoană sau o familie (de fapt, și în cazul unei familii, nașul e tot o singură persoană, cea care face mărturisirea de credință în numele copilului). Nu numai că Botezul cu mai mulți nași (uneori până la 12, cum se practică în unele locuri, în țară) nu este în tradiția Bisericii, dar este chiar contraindicat, mai ales în comunitățile mici, pentru că între copilul botezat și nașii săi, precum și familiile acestora se stabilesc legături de rudenie spirituală, care vor împiedica pe viitor (din punct de vedere religios) alte înrudiri prin căsătorie.

Nașul trebuie să fie creștin ortodox: om credincios, spovedit și împărtășit înainte de a deveni nașul copilului vostru. O familie poate boteza un copil numai dacă este cununată religios. Nu alegeți nașul copilului cu gândul la un profit material sau de „prestigiu” de pe urma acestuia. Alegerea nașului de Botez se asemănă încredințării unui copil spre adopție – aici este vorba de o adopție spirituală. Nu vă încredințați copilul, din punct de vedere spiritual, în brațele unui om fără frică de Dumnezeu, indiferent de averea și poziția socială ale acestuia! Familiaritatea cu Crezul (sau Simbolul credinței), care este o expunere succintă a credinței Bisericii noastre, se impune cu o necesitate firească celui care se așează garant al creșterii copilului vostru în tocmai această credință.

Alegerea zilei pentru Botez

Foarte important! Dacă, din nefericire, pruncul este foarte bolnav sau chiar în primejdie de a muri, atunci trebuie botezat imediat. Contactați-mă neapărat, la orice oră din zi sau din noapte, pentru a discuta despre un „botez de urgență” (pe care, la mare nevoie, îl poate face oricine s-ar afla lângă copil).

Botezul poate fi făcut în orice zi a anului, inclusiv în zile de post. Doar că, dacă se alege o zi de post, trebuie să se țină cont de faptul că gustările sau masa oferite, de obicei, după Botez trebuie să fie de post. Eu însă vă recomand să alegeți ca moment al botezului Liturghia de duminică (aceasta este cea mai veche rânduială a Bisericii). Botezul se face chiar în timpul Liturghiei, cea mai înaltă slujire și rugăciune a Bisericii, când comunitatea este prezentă și participă cu rugăciunea ei. Este momentul cel mai potrivit pentru a ne ruga împreună pentru pruncul botezat, nașii și părinții acestuia.

Prezența mamei la Botez

Nu numai că este permisă, dar chiar este de dorit ca mama să ia parte la prima mare sărbătoare din viața copilului ei. Cu această ocazie, dacă nu i s-au citit rugăciunile de la 40 de zile, i se vor citi la intrarea în biserică.
Structura slujbei de Botez

Botezul se face numai în biserică și durează cam o oră. În cursul slujbei, pruncul va primi Botezul, Mirungerea și Sfânta Împărtășanie. Slujba este alcătuită din:

 • Rugăciunile de exorcizare;
 • „Lepădările” (numite astfel de la mărturisirea pe care o face nașul: „mă lepăd de Satana”);
 • Mărturisirea de credință depusă de naș (când este rostit și Crezul);
 • Sfințirea apei de botez prin invocarea Duhului Sfânt;
 • Ungerea pruncului cu ulei sfințit (numit „untdelemnul bucuriei”);
 • Botezul propriu-zis;
 • Mirungerea (ungerea pruncului cu Sfântul și Marele Mir);
 • Citiri din Sfânta Scriptură (din Evanghelie și Epistole);
 • Spălarea simbolică a pruncului;
 • Tunderea simbolică;
 • Împărtășirea pruncului cu Trupul și Sângele Domnului.

Explicații. Rugăciunile de exorcizare se rostesc asupra copilului, pentru că el moștenește prin părinții săi, ca orice om care vine pe lume, urmările păcatului originar (neascultarea lui Adam și a Evei). Lepădările și mărturisirea de credință sunt făcute de naș în numele copilului (Evanghelia însăși ne oferă multe exemple de rugăciuni și mărturisiri de credință făcute de un părinte în numele copilului său). Sfințirea apei prin invocarea Duhului Sfânt amintește de sfințirea apelor Iordanului, la Botezul Mântuitorului. Ungerea pruncului cu ulei sfințit (numit „untdelemnul bucuriei”) amintește de ungerea „aleșilor lui Dumnezeu” (în Vechiul Testament). Afundarea întreită și scoaterea din apă este simbolul morții, îngropării și învierii împreună cu Hristos. Pânza albă este „haina dreptății”, „haina luminoasă” pe care o îmbracă cel botezat. Lumânarea amintește lumina vieții creștine, care trebuie „să lumineze înaintea oamenilor” (Matei 5.16), prin faptele lor. Mirungerea în semnul crucii (ungerea cu Sfântul și Marele Mir, simbol al Duhului Sfânt) este pecetea Botezului, nașterea „din apă și din Duh” (Ioan 3,5). Tunderea pruncului înseamnă schimbarea înfățișării fizice, primirea unui chip nou, ca semn al noii vieți în Hristos care tocmai începe, dar și un prim dar, o primă jertfă pe care pruncul o aduce lui Dumnezeu.
Obiecte necesare pentru un Botez

Nașii vor trebui să se îngrijească din timp de următoarele:

 • O pânză albă, simplă (numită și crișmă), în care va fi scos copilul din apa Botezului (în lipsă, se poate folosi și un prosop mare alb, simplu).
 • O lumânare de Botez, care poate fi (dar nu e obligatoriu să fie) cumpărată de la pangarul bisericii și care ar fi de dorit să fie împodobită frumos cu flori (nu cu prosoape, ursuleți de pluș ori alte lighioane…);
 • O fașă (o cordeluță simplă, de pânză; în lipsa ei, poate fi folosit un prosopel);
 • O sticlă de ulei de măsline (pe care îl vom binecuvânta, din care vom unge copilul și pe care, la sfârșit, părinții îl vor lua acasă);
 • O sticlă de vin

Cel mai frumos dar pe care nașul poate să-l ofere finului său în acest moment este o cruciuliță de Botez (numită și „crucea baptismală”), care va fi binecuvântată și oferită chiar în timpul Botezului. Un alt dar potrivit pentru pruncul botezat poate fi o icoană. De asemenea, în unele zone este și obiceiul ca nașul să ofere pruncului primele hăinuțe după Botez; dacă așa stau lucrurile, pruncul va fi îmbrăcat în hăinuțele noi abia după scoaterea din cristelniță, iar nu de acasă. Oricare alte lucruri în acest sens (colaci, daruri etc.) NU fac parte din tradiția Bisericii și nu sunt necesare. Mai degrabă, nu uitați de obiectele necesare pentru igiena pruncului: pampers, șervețele umede, un prosop etc.

După Botez

Cunoscuții și rudele or să vă asalteze cu tot felul de obiceiuri privind „rânduielile” după botez: „scoaterea pruncului din mir”, baia rituală, tăierea moțului, tăierea rituală a unghiilor etc. Niciunul dintre aceste obiceiuri nu reprezintă o rânduială prevăzută de Biserică. Chiar imediat după Botez, pruncul poate primi toate îngrijirile necesare unui copil, fără niciun ritual special. După Botez, nu trebuie să aveți altă grijă, din punct de vedere religios, decât a vă ruga pentru copilul vostru și a-l aduce în mod regulat la biserică, pentru a primi Sfânta Împărtășanie.

Pentru lămurirea oricăror alte neclarități, e de dorit să vă adresați preotului, și nu bunicilor, mătușilor, prietenilor ori altor „experți” de ocazie.

Ajutor – Teodora Stamate

Ajutor pentru Teodora

Doamne ajuta,

Am primit de la o cunostinta din Bacau un mesaj pentru a ne alatura in rugaciune pt fetita Teodora, in varsta de 14 ani, diagnosticata cu o forma de cancer grava. Este fata de preot si vad ca in Romania s-a facut activ o campanie de ajutorare:
 
 
 
 
In caz ca vi se pare potrivit sa intrebati pe credinciosi daca sunt doritori sa ajute pe langa rugaciune si financiar, m-am gandit sa va trimit, mai ales ca se apropie Sf Parascheva, atat de daruitoare pentru multi.
 
Am si numarul de telefon al parintilor fetei, in caz ca doriti sa luati legatura cu ei.
 
Doamne ajuta!
Stella

Donațiile în lei sau euro se pot face în contul tatălui ei, Părintele Florin Stamate, astfel:

Cont BANCA TRANSILVANIA
Titular cont: STAMATE FLORIN

EURO RO43BTRLEURCRT00C3375201
RON RO83BTRL00401201C33752XX

Cgc Olaru Cont PayPal: https://www.paypal.me/stamateflorin

RO – Despre Parohie

Despre Parohie

Parohia din Eindhoven/Best, din Provincia Noord Brabant, a fost înfiinţată de Părintele Protopop Dr. Ioan Dură în perioada iunie – septembrie 2012.

Ceea ce ne-a determinat să înfiinţăm parohia a fost sporirea numărului creştinilor ortodocşi români, în ultimii ani, în oraşul Eindhoven şi împrejurimi, dar şi în provinicia Noord Brabant, în general. Apoi, distanţa mare pe care românii ortodocşi din Eindhoven şi împrejurimi trebuiau să o facă până la cea mai apropiată parohie ortodoxă română existentă în Olanda: 117 km până la Schiedam şi 80 km până la Arnhem. Am luat în considerare şi faptul că oraşul Eindhoven şi populaţia sa, care numără 440.000 locuitori, este centru universitar, unde studiază şi studenţi şi doctoranzi români, dar şi sediul companiei Philips, unde lucrează şi români.

Pentru strângerea semnăturilor membrilor fondatori ai parohiei din Eindhoven/Best, Părintele Ioan a fost ajutat de familiile: Drăghiciu Emil şi Marius-Iosif Boamfă, ai caror membri au aparţinut parohiei noastre, “Sf. Grigorie Teologul” – prima parohie ortodoxă română din Olanda, cu sediul, în prezent, la Schiedam. Până la 26 noiembrie 2012 au fost 70 de membri fondatori ai parohiei din Eindhoven/Best.

Hramul parohiei este “Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi”. Şi era firesc să fie ocrotitoare a parohiei Sf. Cuv. Parascheva, mai ales că din toamna anului 2011, Municipiul Eindhoven a fost înfrăţit cu Municipiul Iaşi. De fapt, aşa a rânduit Providenta.

Noua parohie din Eindhoven/Best deserveşte pe crestinii ortodocşi români din Municipiul Eindhoven şi aglomeraţia sa, precum şi alte localităţi ( aflate pe o rază de aproximativ 30 de km, ca: Veldhoven, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Tilburg, Helmond, Boxtel şi altele.

Adresa capelei şi bisericii în care se slujeşte este: Bernadettestraat 2, 5688 KN Oirschot.

În vederea închirierii actualului locaş de cult, Părintele Ioan a contactat pe preotul paroh catolic de la biserica “Antonius Kerk”, Hans van de Laar, cu care apoi s-a întâlnit, la Best, în casa parohială a acestuia, la 29 august 2012, şi cu care s-a convenit ca Parohia ortodoxă română să poată sluji în capelă, de două ori pe lună, iar în biserica mare, la marile sărbători. Aici, ţinem să precizăm că d-na Maria Stoica, enoriaşa parohiei noastre din Schiedam, dar locuitoare în Best, a fost cea care ne-a pus la dispoziţie numărul de telefon şi e-mail-ul preotului catolic de la “Antonius Kerk”.

Prima sfântă Slujbă a noii parohii a fost săvârşită în capela bisericii de preotul ei fondator, Părintele Ioan, Duminică, 14 octombrie 2012, ziua de cinstire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Era, de fapt, şi primul Hram sărbătorit la Eindhoven/Best, la care au participat aproximativ 50 de credincioşi.

Prin decizia Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif, cu nr. 2.227 din 21 decembrie 2012, a fost recunoscută “Parohia ‘Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi’ din Eindhoven/Best, Provincia Noord Brabant, începând cu data de 1 ianuarie 2013”. Joi, 3 ianuarie 2013, am primit de la mitropolia din Paris Sfântul Antimis, sfinţit de vlădica Iosif, spre a se putea sluji în nou înfiinţata parohie. A doua zi, 4 ianuarie, am înmânat Sfântul Antimis noului preot slujitor, Părintele Ciprian Constantin Pintilie. Cu începere de la praznicul Botezului Domnului din 2013, slujitor al parohiei de la Eindhoven/Best este preotul Ciprian Constantin, în baza Binecuvântării Î. P. S. Iosif cu nr. 2.228 din 28 decembrie 2012, “până la numirea unui preot paroh.”

Până la 31 decembrie 2012, noii parohii din Eindhoven/Best i-au fost dăruite două icoane pictate pe lemn, de dimensiunile 30 cm. x 40 cm şi anume, “Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi”, şi “Răstignirea Domnului”. Prima icoană a fost dăruită de către d-na Marieta Rotariu, iar a doua de către familia Isabela Roşca şi Romeo Dragnea. Totodată, dl. Adrian Chelaru, meşter tâmplar şi enoriaş al parohiei din Antwerpen, a dăruit parohiei cele două analoage din faţa Iconostasului.

Protopop Dr. Ioan Dură.
31 decembrie 2012

Pagina Principala

Dreptmaritori creștini,
Vom oficia slujba Bunei Vestiri si a Sf. Grigorie Palama duminica 24 martie, dupa urmatorul program:

10h30 Acatistul Bunei Vestiri
10h40 Dumnezeiasca Liturghie
11h40 Școala românească pentru cei mici si cei mari
11h50 Cuvânt de folos
12h15 Pomenirea celor trecuți la Domnul
12h30 Spovedanie

Domnul sa va binecuvinteze,
Parintele hristofor🤗

In luna aprilie se va tine slujba pe 7. Slujbele pascale se vor tine in datele de 26 (ora 19:00, Prohodul Domnului) si 27 spre 28 (Invierea Domnului)

Veniti cu bucurie!

Contact

Adresa: Bernadettestraat 2 5688 KN Oirschot | Email: info@biserica-eindhoven.nl | Telefon parinte: +32 486265644