NL – Parochie oprichting

Parochie oprichting

De roemeens orthodoxe parochie Eindhoven-Best is opgericht door Aartspriester Ioan Dura in juni-september 2012 om het steeds groeiende aantal roemenen uit regio Eindhoven de mogelijkheid te bieden om het orthodoxe geloof in de roemeense taal te beleven.

Aarspriester Dura werd geholpen bij de oprichting door Drăghiciu Emil şi Marius-Iosif Boamfă, leden van de eerste roemeens orthodoxe parochie uit Nederland, te Schiedem. De parochie Eindhoven-Best draagt de naam van de Heilige Eerbiedwaardige Parascheva uit Iaşi. De huidige locatie van de parochie is de Berndattekerk, Bernadettestraat 2, 5688 KN Oirschot.

De eerste viering heeft plaatsgevonden op 14 oktober 2012, tevens het parochiefeest datum. Op 21 december 2012, de parochie Heilige Eerbiedwaardige Parascheva uit Iaşi werd officieel erkend vanaf 1 januari 2013, door de beslissing nr 2.227 van Aartsbisschop Iosif van West- en Middeneuropa. Vanaf 5 januari 2013, vader Ciprian Constantin Pintilie werd genomed de priester van deze parochie.

De eerste icoon van de parochie werd geschonken door mevrouw Marieta Rotariu (icoon met de Heilige Parascheva). De tweede icoon (kruising van de Heer) door het gezin Isabela Roşca şi Romeo Dragnea. Tevens heeft de heer Adrian Chelaru, timmerman van de parochie uit Antwerpen, twee ondersteuning standen voor de iconostase aan de parochie geschonken.

Aartsbischop Ioan Dură
31 december 2012